Poduzeće Radnik izbjegava platiti đacima zidarima praksu

KRIŽEVCI – Moje se dijete upisalo u zidarsko usmjerenje, među ostalim i zbog stipendije koju su predstavnici tvrtke Radnik najavili za to deficitarno zanimanje.

Ta stipendija iznosi 350 kn mjesečno, a još toliki iznos isplaćuje Obrtnička komora. No nedavno smo doznali da ustvari naša djeca većim dijelom sama financiraju tu tzv. Radnikovu stipendiju i sad se osjećamo izigrani jer će morati odraditi još jednom, s obzirom na to da po ugovoru o stipendiranju moraju najmanje šest godina raditi u Radniku – rekao nam je roditelj učenika Srednje škole “Ivan Seljanec”.

Naime, po propisu svaki bi obrtnik ili tvrtka u kojoj učenici obavljaju praksu učenicima trebali isplaćivati ugovorenu naknadu.

 Za učenike prvih razreda ta naknada iznosi 15 posto od prosječne neto plaće u RH za prošlu godinu.

Za učenike drugih razreda 20%, a trećeg razreda 25%, odnosno naknada za sat prakse učeniku prvog razreda treba iznositi 3,82 kn po satu, a onom iz 3. razreda 6,30 kn po satu.

Kako učenik 1. razreda od ukupno 900 sati prakse tijekom školske godine mora 560 sati prakse odraditi u radnom procesu, za taj broj sati trebao bi dobiti 2139,20 kuna, dok bi učenik 3. razreda za 630 sati trebao dobiti naknadu od 4032 kn, a za školsku godinu dobiti od Radnika 3500 kn stipendije.

U Županijskoj obrtničkoj komori nemaju informaciju da tvrtka ne isplaćuje ugovorenu naknadu.

– Nas o tome da se naknada ne isplaćuje nisu obavijestili ni iz škole niti roditelji – kaže Božo Barać, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

Dometnuo je da ugovori o naknadi ne bi trebali imati veze s ugovorima o stipendiji jer je isplata naknade zakonska obaveza koju je odredilo Ministarstvo gospodarstva, za sve licencirane obrtnike odnosno tvrtke koje učenike primaju na praksu i s njima su potpisale ugovore, a stipendija je dobra volja tvrtke koja učenike uzima na praksu.

No prilikom ugovaranja prakse i stipendije Radnik je roditeljima ponudio i interne ugovore o odricanju od naknade za praksu.

– Mi smo to svi potpisali ne znajući točno koliku bi naknadu djeca trebala dobivati – kaže ogorčeni roditelj učenika.

Međutim, u Radniku kažu da su oni ponosni što isplaćuju stipendiju za 31 učenika deficitarnog zidarskog zanimanja.

– Naime, na temelju naše stipendije učenici dobivaju i onaj drugi dio stipendije od 350 kuna od Obrtničke komore i smatramo da se nitko ne bi trebao osjećati prevarenim – priopćili su iz Radnika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.