Darko Koren novi župan, Vladimir Šadek novi zamjenik

Josip Friščić zbog preuzimanja funkcije potpredsjednika Sabora od danas i službeno više nije župan Koprivničko-križevačke županije, a zamijenio ga je, kako se već danima i najavljivalo, dosadašnji dožupan Darko Koren iz Križevaca. Korena je na mjestu dožupana, pak, naslijedio dosadašnji član županijskog poglavarstva Vladimir Šadek iz Koprivnice, a njega na toj funkciji 26-ogodišnji Molvarac Mario Kolar. U kadrovskoj rošadi ispraznilo se jedno mjesto u Županijskoj skupštini, pa je novim vijećnikom imenovan Ladislav Jembrek. Pri odlasku s mjesta župana, Josip Friščić je naglasio da je tijekom nešto manje od sedam godina obnašanja te dužnosti proračun županije povećan šest puta, a stvoreni su i preduvjeti za otvaranje 4500 radnih mjesta.

U tom je razdoblju Županija u reformu zdravstva uložila oko 220 milijuna kuna, a značajno bolje je i gospodarenje prostorom, jer je napravljena većina prostornih planova općina i gradova, a izbjegnuta je i izgradnja hidroelektrane Novo Virje. Govoreći o budućnosti, Friščić je uz već poznatu izgradnju brze ceste do Zagreba, nove Podravske magistrale, zbrinjavanje otpada i druge projekte najavio i znatno veća ulaganja u školstvo.

Evo kako potpredsjednik Sabora ocjenjuje sedmogodišnju suradnju na županijskoj razini, te što očekuje u budućnosti:
– Za sedam let mi nismo bili sedam minuta u prijeporu. I želim da tak nastave oni koje bumo danas izabrali, a neću reći da tu nisam imel malo ja svoje prste u predlaganju kandidata za župana. Vjerujem da će stručne službe, pročelnici i svi ostali pomagati da ova Županija bude uspješna.

Darko Koren je, pak, objasnio da će do narednih izbora županiju voditi u smjeru koji je zacrtao njegov prethodnik.
– Možda ne na isti način kao on, ali sigurno u istom pravcu. A to je pravac kontinuiteta svih kapitalnih projekata, od prometnog povezivanja, cestogradnje, komunalne i druge infrastrukture, brige i ulaganja u zdravstveni sustav, posebno posvećivanje obrazovanju, s naglaskom na visoko obrazovanje.

Koren je priznao da je ulogu nasljednika Josipa Friščića prihvatio jer je riječ o izazovu, ali i iz inata, kako kaže, političkim ‘sveznalicama’ koji su tvrdili da tu funkciju nikada neće obnašati osoba koja nije iz Koprivnice. Uz to, našalio se da je još jedna tvrdnja doprinijela toj odluci.
– Teza koju sam isto tako čuo, da ne može biti župan koji nema 100 kilograma. Dakle, za mene su bile dvije nepremostive okolnosti. I što mi je bilo učiniti? Marljivo sam jeo, dotjerao do 86 kilograma i pričekao da se stvari same od sebe dogode.

Razrješenja, imenovanja i prisege župana, dožupana te članova Županijske skupštine i Poglavarstva prošli su protokolarno mirno, te su prihvaćeni većinom glasova.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.