Ove godine novi kvadrati za križevačke srednje škole

Polako se približava kraju rješavanje dugogodišnjih prostornih problema križevačkih srednjoškolaca. Iako su mnogi očekivali, nakon vijesti iz travnja prošle godine o dodjeli 18 milijuna kuna od Ministarstva prosvjete, da će novac brzo biti pretvoren u nove školske kvadrate za Gimnaziju ‘Ivana Zakmardija Dijankovečkog’ i u adaptaciju dijela križevačke vojarne za potrebe Srednje škole ‘Ivan Seljanec’, pokazalo se da novcu ipak treba bar godinu dana da bude i utrošen.

Naime, sporazum o sufinanciranju, kojim se iznos ulaganja popeo na 25 milijuna kuna, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo prosvjete potpisali su u srpnju. Potom je na red došla izrada idejnih rješenja na koje je trebalo dobiti suglasnosti, a krajem godine raspisani su natječaji za projektnu dokumentaciju. U toj fazi posla Gimnazija je imala sreću i odabran je projektant njihove nove zgrade, a Srednja škola ‘Seljanec’ – nije, kaže gradonačelnik Branko Hrg.

– Za potrebe adaptacije Srednje škole ‘Ivan Seljanec’ nije se nitko javio, pa je raspisan ponovljeni natječaj u zadnjim danima prošle godine i sada očekujemo negdje polovicom siječnja da ćemo imati otvaranje tih ponuda. Nadam se da će biti najmanje dvije važeće ponude kako bi se izabrao projektant i za taj prostor.

Gradonačelnik Hrg računa da će građevinska dozvola za novi dio Gimnazije biti izdana do ožujka ili travnja, a nada se da će tako biti i s dozvolama za adaptaciju vojarne. Hoće li pak radovi, među kojima kaže da posebno važno mjesto ima hitno rješavanje učeničkog praktikuma za kuhare i konobare i restorana u kojem će se moći već od jeseni organizirati studentska prehrana, a koji bi trebao proraditi u nekadašnjoj vojničkoj kuhinji i blagovaonici, doista biti završeni tijekom godine, zavisit će i o poznatim rupama u Zakonu o javnoj nabavi.

Naime, tvrtke koje se ne pokažu najpovoljnijim ponuditeljima na javnom natječaju mogu se žaliti, na žalbu se mora odgovoriti ili se postupak odabira mora ponoviti, a teškom mukom osigurani milijuni čekaju trošenje, kao i križevački srednjoškolci nove učionice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.