Neki na Kanarima, nitko na Kalniku

ZIMOVANJE Križevci bez organiziranih sadržaja za djecu i mladež
       
KRIŽEVCI – Malo tko si može priuštiti zimovanje na Kanarima kao jedna dobrostojeća obitelj stočara iz okolice Križevaca, no zato je osamdesetak obitelji na skijanju u Sloveniji i Austriji. Šestodnevni aranžman u apartmanima u Austriji stoji 1300 kuna po osobi, što je križevačka agencija Blagecturist omogućila uz plaćanje na više obroka.


Kalničke staze puste

U agenciji KTC-a nisu osobito zadovoljni zanimanjem Križevčana koji uglavnom traže jeftinije aranžmane skijanja u Sloveniji. Za razliku od prijašnjih godina kad su na obližnji Kalnik dolazili učenici iz Zagreba i izviđači iz Križevaca, sada planinarski dom zjapi prazan, iako snijega ima kao u priči, a očišćena je i prilazna cesta od sela.

Dom je počeo raditi tek jučer jer je u vrijeme blagdana bio zatvoren. Voditelj križevačkih izviđača Stiv Vrhovec smatra da je glavni razlog što se odustalo od zimovanja na Kalniku cijena pansiona koja je 175 kuna po osobi, odnosno 125 kuna za noćenje s doručkom.

– Kad bi za djecu bila i niža cijena to je još uvijek preskupo pa smo razmišljali otići na zimovanje na Visoke Tatre u Slovačku, gdje smo već bili – kaže Vrhovec.

Ne uče plivati

Zbog skupoće je OŠ Ljudevita Modeca odustala od zimske škole plivanja koja se prije otvaranja koprivničkih bazena provodila u Varaždinskim toplicama.

– Cijena škole u Koprivnici po djetetu je 310 kuna bez prijevoza i prehrane, što je roditeljima puno – kaže ravnatelj Dražen Bokan.

Škola je zato otvorila vrata sportske dvorane djeci koja svakodnevno treniraju i igraju pod nadzorom nastavnika, a poraslo je zanimanje djevojčica za rukomet. Na dječjem odjelu Gradske knjižnice svako prijepodne prikazuju dječje filmove. U seoskim osnovnim školama nema sadržaja za učenike koji se bar imaju gdje sanjkati što djeca u gradu nemaju priliku, pa zacijelo najviše vremena provode pred računalima ili čitanju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.