Božićno-glazbeni spektakl u sportskoj dvorani


Kao što već postaje tradicija mnogih naših gradova, počev od Božića u Ciboni, da se za blagdane održavaju veliki božićni koncerti, jučer je u Križevcima po prvi puta organiziran veliki božićni glazbeni događaj. Koncert u školsko-sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca dugo je planiran, prvenstveno s ciljem da se pokaže što Križevci na planu umjetnosti i kulture mogu ponuditi na poklon građanima. U samoj najavi voditelja, inače spikera Hrvatskog radija – Tanje i Tomislava Barana, dalo se zaključiti da nas očekuje spektakularni i još neviđeni glazbeni doživljaj.

Grad koji ima najbolje tamburaše u Hrvatskoj, čak i u Europi, najbolji puhački orkestar i jedno od najboljih pjevačkih društava u državi, mogao je, zapravo i morao, svojoj publici dati samo najbolje.

Lijepo je bilo vidjeti i blago čuti suradnju između gradskih glazbenika, za što se nadamo da neće završiti s ovom prigodom. Osim naših domaćih sastava, nastupili su i gosti, među kojima je najzvučnije ime bila operna pjevačica Lidija Horvat Dunjko. Ona i pjevač Nikša Radovanović pred domaćom su publikom od kojih osamsto ljudi spjevali popularnu opernu zdravicu. Od domaćih solista pjevali su već poznati i neizostavni Ana i Matija Fortuna.

Zvuk tamburaškog orkestra, pogotovo na Montijevom Čardašu, gdje su solisti bili Marko Bertić na bisernici i gostujući Nikola Jankov na bayanu (vrsti harmonike), bio je očaravajući.

Kompletni program koncerta vrlo je dobro zamišljen i realiziran, a dirigenti Branka Špoljar, Stjepan Fortuna i Mario Komazin su posao odradili na vrhunskoj razini, što je najbolje popratila publika, dajući gromoglasan pljesak svakoj izvedbi.

U nešto više od sat i pol čuli smo najbolje pjesme iz hrvatske blagdanske tradicije, nešto prerada pop-hitova s obnovljenim aranžmanima za puhače i tamburaše, te uglazbljenu domaću poeziju, sve za nula kuna i u ambijentu kojim inače za svake božićno-novogodišnje praznike dominiraju malonogometaši. Gradu ipak treba zahvaliti što je sponzorirao taj jedinstveni događaj, premda bi neke pojedinosti trebalo uštimati, kako križevački blagdanski koncert ipak ne bi izgledao kao imitacija većih i poznatijih događaja koje smo gledali na televiziji.

Umjetnicima iz Gradskog puhačkog orkestra, mješovitog zbora HPD Kalnik i Tamburaškog orkestra Glazbene škole treba zahvaliti i čestitati na zalaganju, tim više što do jučerašnjeg blagdanske glazbeno-pjevne čestitke građanima, nisu imali prilike zajedno izvježbati izabrane skladbe.

Šteta je uz to što je mjesec prosinac uvijek pun visokokvalitetnih koncerata, dok je tijekom ostalih jedanaest kroz godinu praktički sve pusto.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.