Među visokoobrazovanima nezaposlenima najviše ekonomista


U najrazvijenijem gradu u županiji – Koprivnici, mjesec studeni je šesnaest diplomiranih ekonomista provelo bez posla, podaci su križevačke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Među visokoobrazovanim nezaposlenim kadrovima u županiji, prednjače upravo ekonomisti kojih je, pridruže li im se i oni s višom stručnom spremom ekonomskog smjera, više od petine. Prehrambeni stručnjaci podjednako kao i poljoprivredni (bilo s fakultetom ili ‘višom’ školom), ulaze u drugu ugroženu skupinu koja u županiji nije došla do prilike zaraditi za kruh.

Od profesija koje se smatraju uglednima, među nezaposlenima su i tri liječnika (svi žive u Križevcima), te četiri pravnika, a znakovito je da je na zavodu evidentiran tek jedan elektrotehničar, zacijelo stoga što stručnjaci toga profila zbog velike potražnje niti nemaju razloga ‘boraviti’ na burzi rada. U spisak nezaposlenih osoba za studeni uvedena je i jedna osoba s magisterijem, no u Područnoj službi su nam objasnili da se ne radi o znanstvenom stupnju, već o osobi koja je kao nedavno diplomirana stekla naslov magistra struke iz fizike.

Kakve god bile muke nezaposlenih fakultetski obrazovanih osoba, one se čine manje od onih koji nemaju ili su završili samo osnovnu školu. Takvih je u Koprivničko-križevačkoj županiji još uvijek ‘zavidan’ broj – od ukupno 6280 nezaposlenih osoba čak 2765 ih je bez škole, s nekoliko ili svih osam razreda osnovne škole. U odnosu na mjesec listopad, ipak je u svim ispostavama HZZ-a u županiji (za 95 osoba!) zabilježen pad nezaposlenosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.