Poglavarstvenici večeras raspravljaju o svotama za javne potrebe Križevaca u 2008.

Na stolu članova Gradskog poglavarstva večeras u 18 sati naći će se prijedlozi programa javnih potreba za sljedeću godinu, za koje su predviđena sredstva iz križevačkog gradskog proračuna. Bit će tako govora o projektima koji su za 2008. godinu predloženi u predškolskom odgoju i obrazovanju u Križevcima, osnovnom i srednjem školstvu, kulturi, sportu, rekreaciji i tehničkoj kulturi, socijalnoj skrbi, humanitarnim aktivnostima, protupožarnoj i civilnoj zaštiti i javnoj sigurnosti. Svi korisnici koji su obuhvaćeni javnim potrebama dobit će 14.180.272 kune.

Ta svota iz gradske kese koja će se trošiti u idućoj godini izdašnija je od iznosa koji je predviđen i ostvaren u ovoj godini, što se dalo naslutiti i u nekim javnim najavama pročelnika za društvene djelatnosti Mladena Tenodija i gradonačelnika Branka Hrga, o većem izdvajanju za programe javnih potreba. Jedan od mogućih razloga što će javne potrebe biti kvalitetnije zadovoljene je i povećanje gradskoga proračuna, koji je za 10 milijuna kuna teži nego u 2007. te bi trebao iznositi precizno 65.233.476 kuna.

Od spomenutih 14 milijuna oko 6 milijuna odlazi na ustanove kojima je Grad Križevci osnivač i prema kojima ima zakonsku obavezu podmirenja plaća i materijalnih troškova rada – Knjižnica, Muzej, Pučko učilište, Dječji vrtić Križevci. S otprilike tri i pol milijuna trebali bi se pokriti Javna vatrogasna postrojba i Vatrogasna zajednica te Gradsko društvo Crvenog križa (vatrogasci ukupno 3.4 milijuna, CK 180 tisuća), a to su "zajednice i društva", stoji u dopisu pročelnika Tenodija, "koja se financiraju prema zakonskim stopama ovisno o visini proračunskih sredstava." "Jedino Zajednica tehničke kulture nije dala financijski plan sukladno predloženim sredstvima u Programu javnih potreba, pa se o visini sredstava za rad te Zajednice trebaju izjasniti poglavarstvenici."

Što se tiče gradskih izdvajanja za potrebe u kulturi, zamjetno je da su neke udruge i kulturno-umjetnička društva dobila istovjetnu količinu novca kao i lani, bez obzira na broj predloženih projekata i programa. Tako će Gradski puhački orkestar i Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik opet raspolagati s po 30 tisuća, udruga P.O.I.N.T. s 15 tisuća, a GDK Lipa s 20 tisuća kuna, koliko se predlaže dodijeliti i tek osnovanoj Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić. Udruzi K.V.A.R.K. predložen je iznos od 44 tisuće kuna, Križevačkom likovnom krugu od 11 tisuća. U prijedlozima nije viđen iznos za potrebe Tamburaškog orkestra Sveti Marko Križevčanin, no tamburaši kao orkestar Glazbene škole dobivaju 25 tisuća kuna.

Za javne kulturne manifestacije u suorganizaciji Grada Križevaca tijekom godine iz proračuna se predlaže potrošiti 178 tisuća kuna. Sve su svote zapravo prijedlozi o kojima bi večeras svoj sud trebalo dati Gradsko poglavarstvo koje će ga uputiti na donošenje gradskim vijećnicima.

Šuška se da su pak neki korisnici tj. kandidati za proračunska sredstava u 2008. godini, već stradali ukidanjem predloženih iznosa, povod čega nismo uspjeli dokučiti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.