Nedjeljni barokni orguljaški koncert


Dana 2. prosinca u crkvi svete Ane u Križevcima imali smo prilike uživati u zvucima orgulja naših, križevačkih orguljaša Marka Đurakića i Milana Šijana. Izvodili su djela njemačko-danskog skladatelja D. Buxtehudea i Nizozemca J.P. Sweenlicka. Obojica navedenih djelovali su kao crkveni orguljaši i skladatelji, ostavivši iza sebe mnoge madrigale, motete i psalme od vokalnih djela kao i djela za orgulje i čembalo.

Marko Đurakić orgulje svira od srednjoškolske dobi, a ove je godine upisao Odjel orgulja u klasi M. Penzara na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Djelovao je kao prvi orguljaš u župi svetog Marka Križevčanina i BDM Žalosne, dok je trenutačno angažiran kao orguljaš u župnoj crkvi svete Ane i Franjevačkoj crkvi na Kaptolu u Zagrebu. Milan Šijan orgulje je upoznao također kao srednjoškolac, svirao ih u svetoj Ani a u crkvi u Koruškoj gdje je bio i orguljaš i zborovođa.

Pohvalno je da u ovom gradu ima mladih i ambicioznih ljudi koji žele pokazati svoj trud i obogatiti ljude još jednim glazbenim iskustvom. S obzirom da je instrument na kojemu su izvodili program skromnijih mogućnosti i tehnički nije potpuno ispravan, čini se da su Marko i Milan uspjeli izvući iz njega najviše što se moglo. Zanimljivo je bilo čuti kako dva glazbenika različito interpretiraju jednog skladatelja, ali uz to mogu dodati da je, s obzirom na trajanje koncerta, nedostajalo raznovrsnijeg programa – više različitih stilova ili barem različitih skladatelja. No nadam se da će takvih koncerata biti više jer naš grad ima puno mladih potencijala, a uz to mislim i da bi ih grad trebao više podržati, u svakom smislu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.