Križevčancije: Portal se nije udostojio doći na skup pa ga HDZ ignorira

Prema najavama s predizbornih plakata i poziva s portalskog foruma, pjevač Shorty u Križevcima je 12. studenoga gostovao u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma, s predstavom Ti možeš probat sve, samo drogu ne!, u organizaciji Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Događaj prvotno najavljen za 12.30 pomaknut je na 11 sati, zbog čega ga novinari portala Križevci.info uslijed drugih obaveza nisu stigli popratiti. No da bi javnost ipak doznala na što je poznati reper Dalibor Bartulović upozoravao mlade Križevčane, organizatorima smo poslali upit s molbom za ustupanje informacija za medijsku objavu. Probali smo sve – u utorak slali upit na kontakt adrese elektroničke pošte, u srijedu ponovili upit na broj faksa u križevačkom sjedištu stranke.

Posljednji pokušaj da saznamo koliko je ljudi nazočilo predstavi koja kao dio kampanje HDZ-a govori o opasnosti konzumiranja lakih i teških droga, bio je zamolba e-mailom Krešimiru Habijancu, predsjedniku županijske Mladeži i jedinom kandidatu križevačkog HDZ-a na izborima za Sabor. Nakon tri dana šutnje danas smo konačno primili mail srdačnoga sadržaja, kojeg, ne ističući imena, potpisuje Gradski odbor mladeži HDZ-a Križevci.

Priopćenje objašnjava razlog toliko dugog čekanja odgovora. Mladi su naši hadezeovci razmislili i eto sročili očitovanje u vezi zamolbi za informacije oko Shortyjeva nastupa:

"Budući da nismo zadovoljni sa praćenjem vaših novinara HDZ-ove izborne kampanje u Križevcima, jer se niste udostojili pojaviti 9.11.2007. na predizbornom skupu HDZ-a u Križevcima, a bili ste dobro upoznati i da Shorty nastupa u 11.00 sati (budući da je tako pisalo na plakatima i radio je obavještavao).

Oštar ton i odabir izraza u priopćenju upućuje da smo kao medij učinili opasnu povredu njihovih visosti, ne posjetivši spektakl predstavljanja HDZ-ovskih kandidata na pozornici Hrvatskoga doma, pa je valjda i javnost patila što o tome nije čitala na našim stranicama.

Ima očito među HDZ-ovcima onih koji smatraju da je naš medij moćan, i da će ovdje objavljena informacija ili vijest biti čitana, i nisu u krivu. Ali ono za što se lokalnom HDZ-u ne može reći da zna, jest način obavještavanja novinara. Osim u jednom slučaju kad su mailom poslali molbu da pratimo akciju sa sesvetskim lampašima, njihova služba za PR je ozbiljno zakazala jer se nijednom nije potrudila reći nam mailom da popratimo određeni događaj.

Za stranku koja se kroz kampanju nadmeće s pričom o davanju e-mail adrese svakome i ulasku u društvo znanja, malo je čudno da nije znala i udostojala se poslati poruku elektroničke pošte s pozivom za praćenje svojih predizbornih aktivnosti! Drugi se služe e-mailom, tako nam poručuju što rade, teže suradnji.

I sada družba HDZ-a lamentira kako njihove događaje (skupove, predstave) ignoriramo

"a događaje ostalih stranaka puno kvalitetnije pratimo",

umjesto da prizna kako je dolazak predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u Križevce (sami će reći da druge stranke neće okupiti toliko svijeta) od svih lokalnih medija (izuzev križevačkog radija) popratio samo portal Križevci.info, davši puno više slikovnih i pisanih priloga nego ijednoj drugoj predizbornoj opciji dosad. Što bi tek bilo da smo Sanadera u Križevcima previdjeli, jer o tome također nismo dobili poziv e-mailom? Premijeru to ipak ne dolikuje, zar ne?

Što se tiče prigovora za pristranost i rijeka nebuloza koje su na portalskom forumu pokrenuli vjerojatni HDZ-ovi agitatori, ne uviđajući da je izvješće o Sanaderu proširena reportaža sa slobodnijim stilom izražavanja kojim se ne zastupa i vlastiti stav, kažimo da su plitki i ne drže vodu. Dovoljno je potruditi se (pro)čitati izvještaje sa skupova drugih stranaka, da se vidi kako portal ne podilazi niti ne udovoljava nikome, niti ga itko plaća.

Bez potrebe da opet i stalno pisanje na portalu opravdavamo samo vlastitom dobrom voljom, volonterstvom koje nas ne obvezuje da pokrivamo svaki društveni događaj ujutro, popodne i navečer jer imamo i svoje živote, moramo reći da baš radi toga nikome nismo dužni, pa tako ni najvećoj, najmoćnijoj i najmnogoljudnijoj hrvatskoj političkoj zajednici – onoj koja se piše kao demokratska – HDZ.

Šteta što je HDZ-ova križevačka mlađ u portalskom pristupu obradi predizbornih stranačkih aktivnosti vidjela naš upliv prema SDP-u. Možda misle da je opasno što nam crveni SDP-ovci, za razliku od njih u plavom, šalju na vrijeme svoje službene dopise i pristojno mole za njihovu objavu.

No, da ipak nisu nemilosrdni prema Portalu koji tobože više prati druge, HDZ-ovci pokazuju i kratkom rečenicom da
"odlučili smo Vam ukratko napisati što se događalo, a ako želite detaljnije informacije javite se kolegici novinarki gđi.Lesički koja je također zakasnila ,ali je uspjela snimiti razgovor sa Shortyem."

Da (je) od HDZ-a češće dolazi(la) molba za suradnjom, a ne da naivno misle da ćemo na skupove kao izvjestitelji dolaziti na temelju plakata, i portalske obavijesti o njihovom djelovanju bile bi pouzdanije i kvalitetnije. Ovako poruka s kraja priopćenja, da

"Ubuduće,ako ne popravite novinarski odnos spram mladeži HDZ-a i HDZ-a u Križevcima nećemo više odgovarati na vaše upite i zamolbe i prekinuti ćemo suradnju sa Vama"

izgleda kao proizašla iz stare jednoumne škole mišljenja, poznate po ultimatumima i želji za podobnim uređivanjem medija. Moramo li se mi danas zabrinuti gornjim navodom? HDZ srećom nije kao nekadašnja partija (koju i danas sotoniziraju i u liku SDP-a ), ali novi učenici kao da usvajaju gradivo…

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.