Sanader Križevcima: Politika SDP-a opasna je za Hrvatsku

Prvi put u četiri godine otkako je premijer, danas u svojstvu predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, u Križevce je stigao Ivo Sanader. Predsjednik vladajuće stranke na glavni je križevački trg sa svim stranačkim kandidatima na listi za II. izbornu jedinicu stigao oko 13.40 sati, stranačkim autobusom iz smjera Gornjega grada.

Do dolaska svoga čelnika križevački HDZ-ovci nekoliko su sati građanima poklanjali kape i jakne sa stranačkim obilježjima, a gladne su privlačili i vrućim kobasicama. S pozornice su vrijeme do dolaska njihova pobjedničkog tima govorima kratili predsjednik križevačkog ogranka Roko Bašić i predsjednik Mladeži Željko Picig. Bašić je atmosferu pumpao svježim porukama protiv Sanaderova rivala Milanovića, govoreći da je bolje da "taj dečko uči povijest" kako ne bi davao usporedbe Sanadera s Miloševićem. Zazvan je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te Stjepan Sulimanac, "jedini pravi hrvatski pučki tribun", jer su oni dvojica bili na HDZ-ovom skupu u Križevcima 1990. Dotad je između pozornice i prvog reda gledatelja bio upadljivo prazan prostor, koji je Picig nastojao smanjiti pozivom ljudima da se približe.

Mjesto ispod pozornice zauzela je tek Sanaderova pratnja izašla iz dva autobusa – stotinjak osoba odjevenih u stranačke boje i s mašućim zastavama bili su kao navijačka karavana koja grupno reagira na premijerov govor. Sam Sanader nije govorio dulje od dvadesetak minuta tijekom kojih je deklamirao o osnovnim točkama programa svoga pobjedničkoga tima, uvjeren da će s njim još četiri godine ‘ići dalje’. Premda se ispričao da mora čuvati grlo jer ga čeka obilazak drugih gradova u izbornoj jedinici, bio je grlat u kritici stavova političkih protivnika iz SDP-a.

I u Križevcima se tako čulo kako je HDZ otvorio najviše radnih mjesta u povijesti zemlje, kao i obrušavanje na SDP-ovu najavu uvođenja poreza na dobit. Sanader kaže da "ne nalazi ni jedan razlog za nove poreze, osim glavinjanja i lutanja SDP-a u politici." Slijedilo je ocrtavanje razlika HDZ-a i SDP-a u pogledu vjeronauka u školama, teme koja je na skupovima HDZ-a izgleda tempirana za poticanje euforije i skandiranja premijerova imena kod prisutnih. "Hrvati su oduvijek pripadali kršćanskoj civilizaciji koje se kao dijela svoga identiteta neće odreći", objasnio je Sanader zašto vjeronauk treba učiti i u školama.

Odgovara mu stoga i javni govor biskupa i Crkve koja se nedavno politički očitovala. Nanizane su i usporedbe u kojima je HDZ pozitivan jer je uveo obveznu srednju školu za društvo znanja, vratio umirovljenicima dug, da bi napokon okupljene Sanader upoznao i s time da je za Hrvatsku SDP-ova politika opasna.

"SDP-ovci ne žele da na izborima glasaju Hrvati u BiH,", počeo je Sanader finalni obračun s ‘crvenim’ protivnicima, "ali to znači da brane pravo glasa i vrhunskim sportašima koji su rođeni izvan Hrvatske – Ivanu Ljubičiću i Niki i Robertu Kovaču, koji osvajaju trofeje."

Netko iz križevačkog dijela publike prekinuo ga je tad poručivši da pusti sportaše na miru, što je Sanaderu bilo dovoljno da uđe u verbalni klinč – s pozornice je njemu i ostalima obznanio da "nećemo sportaše ostaviti na miru jer i oni moraju glasati za Hrvatsku".

Križevčane je pozvao da ne daju glas za SDP jer je ta politika opasna za Hrvatsku. Da bi potencijalne glasače dodatno zaplašio, završio je izjavom da politika SDP-a podsjeća na socijalističku plansku privredu dok će s HDZ-om Hrvatska ići naprijed.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.