Pred izbore: Dvije najjače stranke bez visoko ‘izlistanih’ Križevčana

Dva najveća politička rivala HDZ i SDP – koji u početak predizborne kampanje, prema istraživanjima javnoga mnijenja, ulaze s u dlaku istom podrškom glasačkog tijela – ne računaju na veliku pomoć svojih križevačkih predstavnika u zadobivanju biračke mase. Takav se dojam stječe nakon uvida u objavljene stranačke liste za predstojeće parlamentarne izbore 25. studenoga. Križevci su svrstani u II. izbornu jedinicu u kojoj se natječu čak 24 stranačke odnosno koalicijske liste, od kojih su križevački političari prisutni na njih sedam.

Hrvatska demokratska zajednica, kao vladajuća u zemlji, od Križevčana ili onih sa šireg križevačkog područja, kandidira građevinara Krešimira Habijanca, predsjednika županijske Mladeži HDZ-a, istaknuvši ga na simbolično posljednje, 14. mjesto liste koju u II. izbornoj jedinici predvodi Andrija Hebrang. Znakovito je da na listu za Sabor nije uvrštena donedavno jedina saborska zastupnica iz ovoga kraja – ekonomistica Ivana Sučec-Trakoštanec iz Svetog Ivana Žabna, koja se u posljednje vrijeme proslavila skandaloznim pogledima o društvenoj ulozi žene i stavovima o križevačkom Visokom gospodarskom učilištu. Njeno ispadanje iz kombinacija upućuje da je saborski umirovljena. Predsjednik gradskog HDZ-a i negdašnji gradonačelnik, veterinar Roko Bašić komentira izgled liste:
“Osobno imamo jake kandidate iako nisu iz Križevaca, a od dva prijedloga da na listi budu Ivan Katavić i Krešimir Habijanec, županijski odbor je prihvatio da to bude Habijanec kao predstavnik mladeži”.

Lokalni ljudi zacijelo nisu snaga za Socijaldemokratsku partiju u utrci za saborske mandate. Predsjednik Gradskog SDP-a, poduzetnik Ivan Knok, koji je bio na visokoj dužnosti pomoćnika ministra u koalicijskoj vladi, nije među četrnaestoro predloženih na listi u II. izbornoj jedinici, no blizu liste nije niti jedan drugi križevački socijaldemokrat. Prvi na listi je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić a od Križevčanima poznatijih imena na 12. je mjestu Vanja Posavec, profesorica politike i gospodarstva na ovdašnjoj Gimnaziji, inače predsjednica bjelovarskog SDP-a. Knok, aktivni oporbenjak u križevačkom Gradskom vijeću, napominje da je križevačka organizacija SDP-a zaključila da ne komentira predloženu listu. Žao mu je da nije uvršten Željko Bakar, ugledan liječnik iz Sv. Ivana Žabna.

Trojna koalicija HSS-HSLS-PGS, prema predviđanjima treća politička grupacija u hrvatskom društvu, na izbore izlazi s razmjerno dobro pozicioniranim Križevčaninom. To je gradonačelnik Branko Hrg, član Hrvatske seljačke stranke stavljen na 6. mjesto liste koju vodi koprivničko-križevački župan i stranački mu predsjednik Josip Friščić. Hrgovo mjesto na listi mora da je posljedica i činjenice što je on jedan od rijetkih HSS-ovskih gradonačelnika u zemlji.

Bašić iz HDZ-a inače kaže da bi mu bilo drago da Hrg bude na samom vrhu liste HSS-a i da uđe u Sabor i zastupa interese Križevaca. Ovo bi mišljenje moglo biti i predznak preslagivanja snaga nakon izbora. No Križevci su, po Bašiću, i ovaj put zapostavljeni kao grad koji ima svojih vrijednosti i inicijativa koje zaslužuju pozornost, s čime se načelno slaže i SDP-ov Knok.

Svog kandidata Križevčanina ima u II. izbornoj jedinici i Hrvatska stranka umirovljenika, iznenađenje prošlih izbora 2003. HSU je naime na 10. mjestu Davor Japec, inače dopredsjednik križevačkoga Gradskoga vijeća. Prvi na listi je predsjednik stranke Vladimir Jordan.

Od nacionalno moćnijih stranaka i Hrvatska stranka prava nudi glasačima jednog Križevčanina – 8. na listi HSP-a u II. jedinici je farmaceut Željko Gagro, nositelj liste je Pero Kovačević, najgovorljiviji zastupnik prošlog saborskog saziva.

Članove iz Križevaca i okolnih općina daju i neke manje stranke, a zanimljivo je kako su svi oni jednom bili zajedno u HSS-u, a iz njega su izišli nakon sukoba ili zbog razilaženja mišljenja.

Tako Demokratski centar među članovima liste kandidira i Križevčanku Vesnu Kovač, geodetkinju, koja je čak na 3. mjestu za II. izbornu jedinicu. Listu vodi Mato Mlinarić.
Zanimanje dijela javnosti definitivno će ponovo privući Mladen Kešer iz Kalničkog Potoka, zapravo najbolje plasirani kandidat iz potkalničkog kraja u drugoj izbornoj jedinici!
Kešer-Keš je kontroverzni bivši haesesov općinski načelnik Kalnika i bivši županijski vijećnik s liste DC-a, ali i nekadašnji predsjednički kandidat. Ovaj put predvodi listu manje poznate Hrvatske demokratske seljačke stranke, ali kao neovisni kandidat s 1600 prikupljenih potpisa. Na istoj listi je na 14. mjestu Križevčanin Ivan Jedvaj, ekonomist koji je bio i u DC-u. Nekadašnji križevački gradonačelnik, poduzetnik Marijan Vuković 2. je na listi Autohtone hrvatske seljačke stranke na kojoj su još i Sanjin Levak iz Brezovljana u općini Sv.Ivan Žabno na četvrtom i Ratko Sokač iz Majurca na šestom mjestu.

Kako službena kampanja počinje sutra, u subotu, 3. studenoga, tako od brojnih kandidata nismo još čuli za što se zalažu oni sami i njihove stranke ili koalicije.

Za pretpostaviti je kako se njihova obećanja neće međusobno mnogo razlikovati, jer smo od predstavnika velikih stranaka već čuli što će biti njihovi zadaci ako budu u mogućnosti biti zastupnici u Hrvatskom saboru. Od infrastrukturnih projekata tu su izgradnja drugog kolosijeka pruge Zagreb-Dugo Selo-Križevci-(Gradec-Bjelovar)-Koprivnica-Botovo-mađarska granica, 2 kraka brze ceste od Zagreba prema Bjelovaru i Križevcima do Koprivnice, kao i brojni drugi zahvati u kanalizaciji, vodoopskrbi i gradnji ostalih prometnica. Najznačajnije dijelove programa, pogotovo one što se tiču gospodarskog razvoja, ulaganja u obrazovanje i kulturu Križevčani će trebati čuti od samih nositelja listi. Nadamo se da će netko od njih kročiti u Križevce i suočiti se s očekivanjima građana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.