Poratne žrtve iz Župetnice bit će dostojno pokopane

Pripadnici vojnih postrojbi "NDH", te civili iz križevačkog kraja, ubijeni u lipnju 1945. godine u šumi Župetnica pored Križevaca, nakon više od šezdeset godina bit će dostojno sahranjeni a njihov grob poznat i obilježen. Rečeno je to na današnjoj tiskovnoj konferenciji križevačkog ogranka Udruge ratnih veterana "Hrvatski domobran". Njezini predsjednik i potpredsjednik, Zlatan Đurin i Đuro Škvorc novinare su izvijestili da će 24 tijela, koliko se smatra da je pokopano u dvije jame na području Župetnice, šume 3 km sjeverozapadno od grada, biti ekshumirano i do proljeća pokopano na Gradskom groblju u Križevcima.

Đurin i Škvorc kazali su da su na današnjem radnom sastanku s puk. Ivanom Grujićem, načelnikom Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i gradonačelnikom Križevaca Brankom Hrgom, dogovorili suradnju na aktivnostima oko istraživanja jame i grobišta te iskapanje tijela i njihovo sahranjivanje. Prema njihovim riječima, postavljeni su operativni planovi oko ekshumacije, no ne zna se kad će radovi početi, jer treba napraviti detaljna ispitivanja o tome koliko se točno posmrtnih ostataka nalazi u jami i urediti grobno mjesto iza postojećeg spomenika žrtvama "Hrvatskih oružanih snaga" iz razdoblja 1941. do 1945. i poraća. Najranije bi radovi mogli početi za desetak dana. Tehnička priprema terena, radovi na samom mjestu likvidacije i pokop tijela stajat će nešto više od 200 tisuća kuna, što bi trebali pokriti Udruga "Hrvatski domobran" i Grad Križevci, uz obećanu financijsku pomoć Ministarstva. Doznajemo da tijela još nisu identificirana no članovi obitelji koji smatraju da su u Župetnici stradali njihovi rođaci, moći će zatražiti analizu DNA.
"Nakon dostojnog pokapanja tijela, građani će konačno slobodno i javno, a ne potajice kao dosad, na grobu ostavljati cvijeće i paliti svijeće", istaknuto je.
Ministarstvo daje punu potporu najvećem i najznačajnijem projektu križevačke udruge domobrana, čulo se od njezinih križevačkih čelnika, no predstavnik ministarstva pred novinarima se nije pojavio. Navodno jer ne može davati nikakve izjave. Pokušali smo doći do odgovora je li puk. Grujić uopće posjetio šumu pokraj bivšeg Lovačkog doma i spomen-križ, kao i hoće li to učiniti, no nismo ga dobili.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.