Kongres: Europsko udruženje uzgajivača simentalaca u Križevcima

Simentalci stigli prije 100 godina

KRIŽEVCI – Više od 150 sudionika 27. kongresa europskog udruženja uzgajivača simentalskog goveda posjetili su jučer Križevce i Sveti Ivan Žabno, gdje su se upoznali s korijenima poljoprivrednog školstva te primjenom znanosti i struke u stočarstvu, posebno u uzgoju simentalskog goveda.



Presudni stručnjaci

Već početkom 20. stoljeća napredni seljaci iz Sv. Ivana Žabna dopremili su goveda simentalske pasmine iz Švicarske i Bavarske, a 1908. godine utemeljili su i marvogojsku udrugu, da bi četiri godine kasnije pokrenuli i Savez marvogojskih udruga u Hrvatskoj.

Njihovi potomci i danas prednjače u uzgoju simentalskih krava za proizvodnju mlijeka i mesa osvajajući odličja na stočarskim izložbama, što su gosti jučer mogli vidjeti na prigodnoj izložbi dokumenata, ali i u živo na izložbi stoke u Sv. Ivanu Žabnu. U Križevcima su se upoznali s radom Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske, koji drži elitne simentalske bikove za umjetno razmnožavanje goveda, a ravnatelj centra dr. Pero Božić upoznao ih je s uzgojem posavskog podolca.

Presudni utjecaj u razvitku proizvodnje hrane, pa tako i u razvoju stočarstva ipak su imali stručnjaci školovani tijekom gotovo 150 godina na križevačkom Gospodarskom učilištu, na što je sudionike kongresa podsjetila Renata Husinec, zadužena za međunarodnu suradnju.

Među vodećima

Gradonačelnik Branko Hrg izrazio je zadovoljstvo što su sudionici kongresa došli na mjesto početka uzgoja simentalskog goveda, koje i danas predstavlja okosnicu stočarske proizvodnje.

Ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra Franjo Poljak zadovoljan je što su i europski stručnjaci i uzgajivači mogli vidjeti da Hrvatska nimalo ne zaostaje za Europom, pa i da je s više 70 posto simentalskog goveda u proizvodnji čak i jedna od vodećih zemalja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.