Radnik – najuspješnija velika tvrtka

Ukupni prihod gospodarstva prošle je godine bio devet milijardi i 776 milijuna kuna i veći je za 9,4 posto u odnosu na godinu ranije, a dobit je iznosila 294 milijuna kuna – kazao je Josip Friščić

KOPRIVNICA – Županijska gospodarska komora dodijelila je na svečanosti u Koprivnici tradicionalnu nagradu ’Zlatna kuna’ najuspješnijim velikim, srednjim i malim tvrtkama, a prvi put i nagradu za poseban doprinos razvoju općina.
Ovogodišnji dobitinici ’Zlatne kune’ su križevački Radnik za najuspješnije veliko trgovačko društvo, koprivnički Hartmann treći je put dobio priznanje za najuspješnije srednje trgovačko društvo, a od manjih tvrtki najuspješnijom je proglašena tvrtka Mlin iz Podravskih Sesveta. Tvrtka ’Inženjer Branko Međurečan’ iz Kalinovca dobila je nagradu za poseban doprinos u razvoju gospodarstva u Općini Kalinovac.

Zlatnu kunu uručili su Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH, Josip Friščić, koprivničko-križevački župan, Miroslav Vitković, predsjednik Županijske komore te Darko Sobota, načelnik Općine Kalinovac. Župan Josip Friščić kazao je kako su lanjski razultati županijskog gospodarstva najbolji od hrvatske samostalnosti.

Jedino brza cesta donosi napredak gospodarstvu

– Prošle godine bilježimo 1176 trgovačkih društava, od toga je 61 novonastalo i nikada nismo zabilježili takav rast. Ukupni prihod županijskog gospodarstva je devet milijardi i 776 milijuna kuna i veći je za 9,4 posto u odnosu na godinu ranije.Troškovi su iznosili devet milijardi i 537 milijuna kuna i rasli su 8,4 posto. Dobit je, nakon oporezivanja, iznosila 294 milijuna kuna i veća je za 41 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Porez na dobit je lani plaćen 67 milijuna kuna, odnosno 50 posto više nego lani – rekao je župan Friščić i dodao kako su gubici u županijskom gospodarstvu za prošlu godinu iskazani u iznosu 10,6 milijuna kuna, što je za 3,6 posto više nego godinu ranije. Friščić je napomenuo kako je 6400 nezaposlenih, što je pet tisuća manje nego prije pet godina te da se osjeća nedostatak određenih zanimanja, a kazao je i kako je na području Županije 610 milijuna kuna investicija u tijeku, što bi trebalo značiti nova radna mjesta.

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH, rekao je kako će gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije napredovati tek kada bude izgrađena brza cesta, koja bi, prema njegovim riječima trebala biti dovršena za četiri godine. Polančec je ponovio da je postignut konsenzus kako će se graditi metar za metar, podravsko-bilogorski ipsilom, odnosno brze ceste prema Bjelovaru i Koprivnici. Naglasio je važnost poslovne zone Koprivnički Ivanec i iskorištavanje geotermalnih izvora tople vode za razvoj gospodarstva u Županiji.

Hartmann gradi novu halu

Križevački Radnik, građevinarska tvrtka, zapošljava 500 radnika, a dio poslova radi i u Njemačkoj gdje ima 125 zaposlenih. Ostvaruje godišnji prihod oko 160 milijuna kuna. Više godina stipendira učenike i studente, a pomaže razvoju sporta, kulture i humanitarne akcije na svojem području.

Koprivnički Hartmann, proizvođač ambalaže, najavljuje novi razvoj jer je kupio 12 tisuća četvornih metara zemljišta, a Boris Garaj, direktor tvrtke, kazao je kako se nada da će nakon tri priznanja za najbolju srednju tvrtku dobiti nagradu i za najbolju veliku.

Mlin iz Podravskih Sesveta tvrtka je koja se stalno razvija, a maloprodajnu trgovačku mrežu povećala je kupnjom nekretnina Izvora u stečaju u Koprivnici. Kalinovečka tvrtka ’Inženjer Branko Međurečan’ zapošljava oko 200 ljudi i pokretač je tamošnjeg gospodarstva, a dosad je izgradila više od 550 objekata.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.