Križevci osnivaju Savjet mladih


Prema informacijama koje je gradonačelnik Križevaca Branko Hrg iznio u današnjem redovitom tjednom gostovanju na križevačkom radiju, Križevci bi uskoro mogli imati Savjet mladih. Već ovoga tjedna na sjednici Gradskoga poglavarstva bit će naime iznesen prijedlog odluke o osnivanju Savjeta mladih, a u skladu sa Zakonom o Savjetima mladih donesenom u veljači ove godine. U Savjet mladih prema zakonu mogu ući sve mlade osobe u dobi od 15 do 29 godina, dok broj članova Savjeta mora biti neparan i ovisi o broju stanovnika grada – naš će grad stoga imati Savjet mladih sa sedam članova.

Članove Savjeta prema Zakonu predlažu sve udruge mladih i one koje se bave mladima, kao i učenička vijeća i studentski zborovi, ali predsjednika i članove ipak ne biraju tijela koja su ih i predložila, već će to učiniti Gradsko vijeće. Zanimljivo je da su od gradonačelnika, prema njegovim riječima, osnivanje križevačkog Savjeta mladih više puta tražili mladi gradski vijećnici iz njegove stranke, HSS-a. Zakonska je pak obveza svake jedinice lokalne samouprave da osnuje svoj Savjet mladih.

Predviđeno je da predsjednik novoosnovanoga Savjeta bude prisutan na sjednicama Gradskoga poglavarstva i Gradskoga vijeća, gdje bi sudjelovao u raspravama o problematici mladih i davao prijedloge o rješavanju pitanja vezanih uz mlade. Ovaj oblik udruživanja mladih koji bi djelovao kao savjetodavno tijelo gradskim političkim instancama u pravcu povećanja utjecaja mladih, u Križevcima nije nepoznanica, obzirom da je križevačka udruga K.V.A.R.K., tada među rijetkima u Hrvatskoj, u prvoj polovini 2005. godine provodila projekt Mladi u vijeću – MUV, u kojem su odabrane mlade osobe promatrale i ocjenjivale rad gradskih vijećnika i poglavarstvenika.

Hrvoje Belani, predsjednik P.O.I.N.T.-a, jedne od aktivnijih križevačkih udruga koje proizvode sadržaje za mlade, kaže da je sličnih inicijativa za osnivanjem predstavničkih vijeća mladih po Hrvatskoj već bilo. "Osobno podržavam osnivanje Savjeta mladih za koji se nadam da će poboljšati protok informacija između gradskog vijeća, poglavarstva i svih inicijativa mladih u gradu, te onemogućiti jednostrane i represivne odluke pojedinca ili nekolicine vezane uz projekte i aktivnosti mladih."

Dodaje međutim da preprekom učinkovitosti toga savjetodavnoga tijela smatra prevladavajući stav gradonačelnika i gradskih rukovoditelja, iznesen u ožujku također na križevačkom radiju, koji se zasniva na tome da je aktivizam u udrugama tek upotpunjavanje slobodnog vremena i da se na bitne odluke može utjecati samo kroz političke stranke. Potrebno je taj pokroviteljski stav Grada promijeniti u partnerski kako bi Savjet mladih mogao slobodno i korisno djelovati, smatra Belani.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.