Otkrivena ‘Majka poginulog junaka’


Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Križevcima je danas otkriven spomenik Majka poginulih junaka, u čast 37-orici branitelja, Križevčana koji su poginuli tijekom Domovinskog rata 1991.-1995. Kameni spomenik je autorski rad kipara Luigija Tarasa sa Sardinije u Italiji, dar je prijateljskog grada Reana del Roiale i prikazuje majku koja oplakuje sina. U novom Parku hrvatskih branitelja na Trgu svetog Florijana otkrili su ga djeca poginulih branitelja Ivana Palčić i Dejan Plentaj i križevački gradonačelnik Branko Hrg.


Prisutni na svečanosti prisjetili su se zasluga branitelja za stvaranje slobodne Hrvatske, čiji nacionalni identitet moramo čuvati pri ulasku u euroatlantske integracije, rečeno je.

Radi stvaranja boljih uvjeta života odgovorni smo onima koje ovdje spominjemo – hrvatskim braniteljima – čuvati svoju domovinu, kazao je Hrg. Gradonačelnik talijanskog grada Reana del Roiale, odakle je spomenik stigao u Križevce, Edi Colaoni čestitao je hrvatski državni praznik istaknuvši da onaj koji pogiba za domovinu pogiba za njenu sreću.
Kao prijateljski grad Reana daruje Majku u spomen mira i braniteljima i sa željom da Hrvatska postane razvijeno europsko društvo.

Uime Udruge roditelja poginulih branitelja govorila je predsjednica Mira Palčić, dok je spomenik i ploču s imenima svih poginulih križevačkih branitelja blagoslovio vlč. Ivan Žufika. Članovi svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, predstavnici grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, grada Novske, te Reane del Roiale potom su postavili vijence koji će uz spomenik krasiti ovaj novouređeni dio oko bivše križevačke vojarne.


Čestitku uz Dan pobjede brzojavom je poslala ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, kulturno-umjetnički program s budnicama i koračnicama izveli su Zbor župe svete Ane i Gradski puhački orkestar.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.