Portal vidio sve najbolje filmove u Motovunu

Sinoć su, kao što smo ranije javili, dodijeljene nagrade za najbolje filmove na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu. Stručni žiri predvođen predsjednikom Istvanom Szabom objavio je da glavnu nagradu – Propeler Motovuna – odnosi Drago blato iz Izraela – prikaz života u jednom kibucu kroz prizmu odrastanja dječaka koji postaje razočaran odnosima u umjetno(j) socijalističkoj zajednici. Film je prikazan još prve večeri no nije se odmah nametnuo kao favorit jer su članovi žirija o ponajboljem festivalskom prikazanju dugo raspravljali. Time kao da je pogođen i subjektivni ukus nas s portala Križevci.info koji smo Blato uvrstili među sebi drage festivalske filmove. Portal je tijekom festivala vidio i filmove nagrađene u ostalim kategorijama pa se može reći da nam je izbor projekcija doista klapao.

Još u četvrtak je nagrada Amnesty Internationala Hrvatska za film koji najzornije promiče ljudska prava pripao čadskoj Suši – drami s motivima osvete i priznanja vlastite ljudske slabosti čovjeka koji traga za očevim ubojicom. Nagrada za najbolji film u regiji koja se proteže odAdoA i uključuje kinematografije od Austrije do Albanije otišla je u Bugarsku, otkud dolaze Problemi s komarcima i druge priče – pomalo monotono pokazivanje kako mjesto na dunavskoj delti živi s nepodnošljivim komarcima i svim drugim podnošljivijim poteškoćama.

Udruženje međunarodnih filmskih kritičara svoju nagradu FIPRESCI dalo je škotskom Hallam Foe koji dinamično pripovijeda o mladiću fiksiranom na lik svoje pokojne majke i oslobađanju od te opsesije.

U konkurenciji filma kratkog metra Motovun Online, što su mogli biti gledani i na webu MFF-a, nagradu je na sebe navukla češka Majica koja na temelju slavnog nihilističkog citata o Bogu progovara o američkom uskom pogledu na toleranciju.

Očekivano se nagradom najboljeg po ocjeni publike s više od 500 primljenih SMS-ova okitio jedini hrvatski predstavnik – Pjevajte nešto ljubavno – komedija o usponu rockera pravljena u maniri tinejdžerskih filmova o prelasku u svijet velikih.

Dodjela propelera 9. motovunskog filmskog druženja bila je i noć uživanja još jednog vojvođanskog specijaliteta – kruha i masti, a Festival je završio svekolikim nazdravljanjem rakijom od dunje i pozdravom idućoj zemlji partneru – Rusiji na 10. MFF-u 2008.

Vezano

Komentari su zatvoreni.