‘Brusi’ se izvedba predstave ‘Pod giljotinom’


U jednoj maloj kneževini dogodilo se ubojstvo, za što je krivac osuđen na smrt. Kako je u pitanju prva presuda takve vrste, izvršenje mora biti svečano, s posebnim oruđem, koje međutim kneževina ne posjeduje. Na sjednici Vlade knez i ministri razmatraju kako i od koje susjedne zemlje osigurati skupu giljotinu…


To je ukratko jedna od točaka dnevnog reda sjednice kneževskih vlasti u drami Ivana Raosa Pod giljotinom, čijem smo probnom izvođenju kao medijski pokrovitelji prisustvovali u večeri petka 13. u Komornom teatru Nina Vavra u Križevcima. Dramu od ožujka pripremaju članovi kazališne družine, a okuplja ih redatelj Boris Čataj, koji je rekao da je to jedno od rijetkih izvođenja ovog Raosovog komada od njegovog izlaska 1952., te svakako prvo u realizaciji križevačkih glumaca. Radi se, možemo reći, o groteski s apsurdnim tijekom, gdje se ispituju učinci pravnog sustava na pojedinca i zamršeni mehanizmi donošenja odluka vezanih uz domovinsku čast, proračun, kaznu, prestiž i slobodu.


Želja kneza koji u gestama i vrtnji globusa podsjeća na Chaplinova Velikog diktatora bila je da se kažnjeniku Duanu osigura smrt dostojna čovjeka, što će reći primjena oštroga i bezbolnoga sredstva giljotine. Giljotinu međutim kneževina ne posjeduje pa je prisiljena od susjednih zemalja Gurmanije, Polemije i Mikronije uzeti je i platiti čak 5 milijuna novčića.

Monarhiji koja se financira od kockarnica to je ipak neprihvatljivo pa knez s ministrom i ministricom (koji svaki u sebi imaju još po šest ministara i ministrica!) vijeća kako skratiti kažnjenika za glavu a sebe za takve državničke muke. Dolaze na zamisao da umjesto giljotine upotrijebe jeftiniji streljački vod… Odluku otežava i sam osuđenik koji u procesu njemu samome ministarsko vijeće dovodi do ludila, zahtijevajući da ga se pošteno kazni giljotinom.

U međusobnom verbalnom nadmudrivanju i kolopletu rješenja osuđenik biva i zatvorenik i čuvar u jednom, zakon je ispoštovan ali se ministri povlačeni ozlojeđeni i nasamareni, dok osuđenik sjeda na tron cinično se smiješeći svojoj pobjedi…

Redatelj je napomenuo da tekst izvornika za ovu priliku gotovo uopće nije mijenjan – govor likova doista zapanjuje svojom suvremenošću i sličnošću s domaćim pravosuđem i političkim prilikama.

Drama Pod giljotinom koju igraju Igor Frbežar, Jelena Katanović, Berislav Raguž i Ivan Vuk svoju će premijeru, nakon dodatnih glumačkih brušenja, doživjeti 7., 8. i 9. rujna. U istom će mjesecu biti i reprize predstava Drama graditelja i Play, u istom prostoru i s glumcima Teatra Nina Vavra.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.