Samo dvoje za studij građevine koji jamči posao

Ekonomija i učiteljski studij vode na ljestvici želja križevačkih maturanata, poslije čega slijede pravo, psihologija, farmacija i kineziologija, među četrdesetak ponuđenih raznih zvanja. Za studij pretežno društvenih predmeta opredijelilo se stotinjak od 204 anketiranih srednjoškolaca iz križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog, Srednje gospodarske škole i Srednje škole Ivana Seljanca za obrtnička i industrijska zanimanja.

Svaki četvrti maturant, odnosno njih 51, pri samom svršetku školovanja još nije znao kamo nakon srednje škole, dok ih je 43-oje bilo neodlučno.
Najbolje su obaviješteni i profesionalno usmjereni gimnazijalci, među kojima samo sedam od 72 učenika nije u anketi odgovorilo kamo će nakon školovanja. Istodobno od 120 maturanata Srednje gospodarske škole desetero se namjerava zaposliti, 30 ih se nije izjasnilo što žele studirati, a 38 ih je bilo neodlučno. Komentirajući rezultate ankete psihologinja prof. Valerija Kramar iz područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Križevcima kaže da je ove godine još više smanjeno zanimanje za zapošljavanjem nakon srednje škole, što se objašnjava sve većom utakimicom na tržištu rada koje traži stručnjake sa što više znanja i vještina.
Lepeza zanimanja za studije sve je šira – od prosvjete do zrakoplovstva, od kriminalistike do glume – a tek dvoje maturanata planira studirati građevinarstvo, koje zasad jedino jamči zaposlenje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.