Hrg: u škole ćemo ulagati više nego županija

Nakon pozitivnog odgovora županijskog Poglavarstva na traženje Grada Križevaca da preuzme skrb nad osnovnim školama na svojem području, zahtjev za preuzimanjem osnivačkih prava upućen je i u nadležna ministarstva. Članovima Poglavarstva pak održana je prezentacija ekonomskih učinaka preuzimanja ovlasti nad četiri osnovne škole. Prema tumačenju pročelnika za društvene djelatnosti Mladena Tenodija, novca koji će stizati iz državne blagajne izravno a ne preko Županije – bit će više. Primjer mu je bila ovogodišnja raspodjela:
– Ukupan iznos predviđenih i planiranih sredstava je pet milijuna kuna, što znači da su križevačke osnovne škole zakinute za otprilike 280 tisuća kuna.

Za gradonačelnika Branka Hrga to nije ništa čudno, jer u sustavu županijskog osnovnog školstva mnogo je škola, pogotovo u općinama, koje ne ostvaruju nikakve prihode i treba ih pomagati. No, u Križevcima stvar je drugačija – primjerice Osnovna škola Ljudevita Modeca ima sportsku dvoranu od čijeg korištenja polovica prihoda ide Županiji, a istovremeno kredit za njezinu gradnju plaća Grad. Preuzimanjem to će se promijeniti, ali ne samo to, pobrojao je gradonačelnik Hrg:
– Ako tome dodamo i sredstva koja Grad želi izdvajati i izdvaja za naše škole, onda za potrebe osnovnog školstva tijekom iduće godine imamo milijun kuna više nego ove godine, što će sigurno ostaviti traga u tom sustavu – naglasio je Hrg te dodao da je taj izračun napravljen „u grubo“ da da je siguran u njegovu točnost.
Križevačko Poglavarstvo donijelo je i zaključak kojim Gradskom vijeću predlaže da od županijske Skupštine zatraži preuzimanje osnivačkih prava nad dvije osnovne i glazbenom školom, te Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.