Kaj se sve sprema za Spravišče

Na današnjoj konferenciji u Maloj gradskoj vijećnici vodeći ljudi ovogodišnjeg Spravišča su cajtungospisatelima predstavili sadržaj jubilarnog 40. izdanja najveće turističke, kulturne i gastronomske manifestacije u županiji, koja se od 8. do 10. lipnja održava u Križevcima. Umjetnički direktor Ottone Novosel istaknuo je da je naglasak ove godine stavljen na poznate legende i spelancije, koje su ovom prigodom sadržajno osvježene i obogaćene te će biti predstavljene u novom okruženju oko crkve svetoga Križa.

‘Okruglo’ Spravišče već su najavili događaji posvećeni 755. obljetnici povelje bana Stjepana i 255. obljetnici povelje kojom je kraljica i carica Marija Terezija ujedinila donji i gornji Križevac u Križevce, dok se samo Spravišče u petak otvara kod spomen-zdenca gdje je 598. godine prema legendi u vodi plivao križ. Uz to bit će predstavljeni i Križevački štatuti, kao kulturna pravila ponašanja za stolom a ne podloga za pijanstvo, objašnjeno je. Gradonačelnik Branko Hrg kao predsjednik Organizacijskog odbora otkrio je i da sam ne zna što sve donosi nova spelancija, napomenuvši da je spreman po običaju ključ grada predati ‘vlastima Spravišča’ u koje ima povjerenja.

Spravišče u petak počinje tradicionalnom povorkom koja iz dva smjera završava kod svetoga Križa, uz predstavljanje sudionika. Direktorica Spravišča Zdenka Gold upoznala je javnost sa šezdesetak različitih sadržaja svih fela koji će biti besplatni. Posebno je istaknula postojanje trga starih obrta gdje će preko stotinu sudionika iz različitih gradova pokazati svoje stare obrte i srednjovjekovne i renesansne običaje.

Bit će otvorena i ulica slikara gdje će se moći napraviti i kupiti slike. Goste čekaju još neviđene kazališne predstave, glazbeni događaji (od mladih domaćih snaga do puhača iz cijele zemlje), sportski susreti raznih disciplina. Za subotu će udruženje obrtnika građanima kod svetoga Križa dati prikaz povijesnih križevačkih ličnosti koje će se prošetati u povijesnim kostimima, poslije čega slijedi pomirba purgera i šljivara pred gradskim pukom.

Zamisao ovogodišnjih događaja sa spelancijama jest od Spravišča stvoriti svojesvrsni križevački Amarcord kroz koji će se svake godine u isto vrijeme stvarati nova priča s novim likovima s ciljem obogaćivanja ponude. Za ovu godinu napravljena je, dodano je, medijska kampanja kojom se cilja na dolazak gostiju iz okolnih gradova, uključujući Zagreb.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.