Piškornica deponij, sporni Gunjak otpao

ŽUPANIJA Poglavarstvo utvrdilo izmjene i dopune prostornog plana

KOPRIVNICA – Regionalni centar za prikupljanje i obradu otpada postaje Piškornica kraj Koprivničkog Ivanca, sadašnje gradsko smetište.

Otpalo Novo Virje
Definitivno je otpao prijedlog da odlagalište postane Gunjak kraj Sv. Ivana Žabnog, kojemu su se oštro suprotstavljali mještani okolnih naselja i Križevčani. Protiv Piškornice, međutim, nije bilo primjedaba, ali se još čeka očitovanje koprivničke vlasti. Tamo rasprava, kako doznajemo od Zlatka Filipovića, ravnatela županijskog Zavoda za prostorno uređenje, još nije održana.

Druga važna promjena koje donose izmjene prostornoga plana svakako je brisanje hidroelektrane kod Novoga Virja, što su zatražili mještani Prekodravlja i ekološke udruge.
Uz centralu, brisana je i gradnja termoelektrane u Đurđevcu, s time što bi obje trebale nadomjestiti buduće termoelektrane na geotermalni pogon u Kutnjaku, potom toplane na biomasu i vjetroelektrane.

Bez šljunka iz Drave
Na taj način i službeno je podržan projekt iskorištavanje geotermalih izvora kraj Legrada, s time što je otvorena mogućnost prenamjene starih naftno-plinskih bušotina u geotermalne na području Križevaca, Ferdinandovca, Molva i Đurđevca. Prilično pažnje u raspravi je posvećeno utvrđivanju područja na kojima je moguće vaditi šljunak i pijesak, što je u pravilu, tvrdi Zlatko Filipović, dano na odlučivanje samim općinama. Posebno će se voditi računa o otvaranju šljunčara na zaštićenim predjelima te njihovu utjecaju na okoliš.

Zbog toga će se onemogućiti vađenje pijeska i šljunka iz rijeke Drave dok se ta pitanja ne utvrde prostornim planom područja posebnih obilježja. Tako utvrđene izmjene i dopuna na jučerašnjoj sjednici Poglavarstvo će uputiti Županijskoj skupštini na konačno prihvaćanje. Tijekom javnih rasprava, koje su održane od 19. veljače do 3. ožujka, napodručju županije pozitivno mišljenje dalo je 19 općina i dva grada, a primjedbe su stigle iz svega triju općina te grada Đurđevca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.