Tri igrača odčitala vrhunsku književnu večer

Trojica hrvatskih književnika – Edo Popović, Borivoj Radaković i Milko Valent sinoć su u punoj formi svoje pjesničko-književne riječi sudjelovali na Poluvremenu poezije 2 u Križevcima, večeri upriličenoj kao književni segment festivala Culture Shock. Uz poticajnog moderatora večeri, domaćeg igrača prof. Petra Babića, Popović i Radaković križevačkoj su publici čak pružili prvo javno čitanje u Hrvatskoj dijelova svojih najnovijih književnih djela.

Edo Popović pročitao je prva dva dijela novoga romana Oči, u kojem se glavni lik suočava s odrastanjem u disfunkcionalnoj obitelji jednog disfunkcionalnog vremena u zagrebačkoj Dubravi sedamdesetih godina. Umjereni stil Popovićevog pripovijedanja djelovao je smirujuće na slušače u Klubu kulture, više no što je na Ivana Kaldu iz romana utjecao tretman na kauču kod psihića dr. Galina. U romanu se prepoznaju autobiografske crte iz života danas 50-godišnjeg Ede koji je sinoć izgledao svježe poput 25-godišnjaka – pitko i čitko.

Tek nekoliko mjeseci stariji (ali slabije kosati) Radaković također je prvi put čitao svoju novu književnu stvar, naslovljenu HBLJ (Hrvatski bedem ljubavi), još neukoričeni uradak, kojeg sam smješta u žanr rimovane proze. Čitanje o zgodama gospođe Lili u dalekoj budućnosti pratile su salve odobravanja iz publike, a rimovani stihovi na neuobičajenim mjestima i s krivim naglascima cijelom su Borinom uvjerljivom stajaćem nastupu dali ton čitanog manifesta.

Najavljen na pozornici kao čovjek u bijelom, Valent je kao trećepostavljeni nositelj književne večeri Dana mladosti, energično izrecitirao nekoliko svojih pjesama, opisujući kroz stihove smjela seksualna iskustva Milka s djevojkama.

U više od dva sata nastupa i s Perinom sudačko-moderatorskom nadoknadom, po ugodnom vremenu zrelog svibanjskog petka, u pravoj klupskoj atmosferi, trojica igrača hrvatske književne scene odčitala su vrhunsku partiju, dižući raspoloženje okupljene publike briljantnim rječitim potezima, kao iz najboljih dana iz sezona FAK-a.

Vezano

Komentari su zatvoreni.