Izvještaj s MTB maratona Papuk 2007.


Jubilarni, peti po redu brdsko-biciklistički maraton Papuk održan je 13. svibnja, a privukao je dosad najveći broj ljubitelja brdskog biciklizma od kada se ova manifestacija organizira. Ukupno je sudjelovalo 120 biciklista, uglavnom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (od Zagreba do Vukovara), što kao natjecatelji u utrci, što kao rekreativci. U sklopu manifestacije održana je i utrka od Velike do Jankovca u dužini od 22,7 km na kojoj se natjecalo 79 sudionika maratona, te oko 30-ak rekreativaca.

Utrka Velika – Jankovac
Ukupna dužina staze – 22,7 km, start – 287 m, cilj – 475 m
Ukupno uspona – 658 m, najviša točka – 670 m
Podloga: 74% makadam 20% šumski put 6% asfalt


Start je bio u 11:30 po užasnoj vrućini (29°C) u Velikoj kod crkve Sv. Augustina.
Prvi dio utrke vozi se po makadamskoj cesti koja vodi prema Jankovcu. Nakon 7,5 km uspona skrene se sa glavne ceste na šumski makadamski put. Slijedi oko 10 km vožnje (uglavnom spusta) dok se ne dođe do potoka Dubočanke gdje se spaja sa cestom koja vodi prema objektu šumarskog fakulteta. Prije samog objekta skreće se na šumski put kojim se vozi do Jankovca.

Sve u svemu, zanimljiva staza i utrka koja bi se mogla još i nazvati “Maraton probušenih guma”.


Naime oko 50% sudionika je krpalo ili mijenjalo gume, što za vrijeme utke ili poslije. Ja sam zadnja 3 km spusta vozio na skoro praznoj gumi što me stajalo 3 mjesta u konačnom plasmanu. Na kraju sam završio ukupno 29. a u svojoj kategoriji Elite 19. sa vremenom 1:27:57 (ukupni pobjednik 1:06:07, pobjednik Elita 1:07:12).


Poslije utrke slijedio je mali izlet po prekrasnoj prirodi Parka prirode Papuk (slap Jankovac, okolne spilje i jezera), povratak biciklom (15 km) nazad do mjesta Velika, ručak, proglašenje pobjednika i povratak kući.


Zaključak: na kraju je da se svakako isplati otići u Jankovac, ako već ne na trku, onda barem na izlet zbog stvarno prekrasne i očuvane prirode.
Još bih se zahvalio BK Ciklusu iz Zagreba i Ručki na podršci i prijevozu bicikla do Velike i nazad.

Vidimo se ovu nedjelju na 3. XC Divljem Podsljemenu!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.