SKAtastična večer u Klubu kulture


Ska je sve popularniji oblik glazbe u Hrvatskoj, što dokazuje i sve veći broj bendova koji se oslanjaju na ska ritmove te sve veća masa ljudi koja te bendove sluša. Popularizacija tog žanra nagnala je vodstvo križevačkog Kluba kulture da organizira prvi međunarodni festival ska bendova pod imenom Skaville festival koji se održao u subotu 19. svibnja.

Cijelo događanje počelo je već u poslijepodnevnim satima kada se u prostorijama Kluba kulture počela kuhati veganska hrana za bendove i posjetitelje, a pred klubom je bio postavljen zvučnik iz kojeg su treštali ska/reggae/punk zvukovi kako bi zabavljali ljude koji pristižu. Nažalost, ujutro na dan festivala, dogodila se prva negativna situacija. Naime, nastup su zbog bolesti pjevača otkazali 10balls, slovenski ska/rock/swing bend. Kako bi situacija poprimila kritičnu notu, headlineri festivala, talijanski bend RedSka zadržan je na slovenskoj granici zbog određenih birokratskih problema. Velikom mukom organizatora, koji su cijelo jutro nazivali razna veleposlanstva te slali dopise na granicu, bend je ipak teškom mukom pušten u Hrvatsku.

Što se samog koncerta tiče, festival su otvorili Officer Down, mladi riječki ska bend za kojeg će se sigurno još mnogo čuti. Natiskani na pozornici poput sardina, Officer Down odlično su zagrijali publiku koja je od prve do zadnje pjesme bila dobrano zaigrana i rasplesana pa je samim time i atmosfera bila usijana od samog starta festivala, što je bio dobar znak za neviđeno ludilo koje se zbivalo kasnije.

Nakon Riječana, na redu su bile specijalne gošće festivala, talijanski bend Dissolutio koji čine četiri mlade djevojke sa svojim pop punk melodijama. Cure su svoj posao odradile i više nego solidno ostavivši sve prisutne bez daha svojim scenskim nastupom koji se može opisati kao mješavina erotičnog fotosessiona sa gitarama u rukama. Što se mene tiče, bend je sasvim solidno obavio svoj posao, iako nisam pretjerani ljubitelj takvog soft zvuka. Lagane pop punk pjesmice otpjevane na talijanskom nisu ponudile ništa novo ni zanimljivo, ali sama pojava četiri žene u minicama i dekolteima sa erotiziranim stylingom jednostavno je tjerala da ne skidate pogled s njih do kraja nastupa.

Kao šećer na kraju, pozornicu su okupirali headlineri Skaville festivala, nova zvijezda na talijanskom ska nebu – RedSka, odličan ska-core bend kojem je ovo bilo prvi puta da sviraju u Hrvatskoj, ali prema viđenom, definitivno ne i zadnji. Bend je napravio fantastičnu atmosferu tijekom cijelog svog nastupa, a posebno je uzavrelo bilo na obradama poput Belle Ciao te fantastične ska obrade Ramonesa, pjesme Blitzkrieg Bop. Ruke su konstantno bile u zraku, piva se prolijevala i letjela zrakom, a najžešći fanovi u prvim redovima poskidali su majice i nametnuli ultrabrzi pogo plesni ritam. Nije izostao niti popularan stage diving, pa niti penjanje posjetitelja na pozornicu da bi se zapjevalo sa bendom. Klub kulture vrlo je tolerantan i liberalan u tom pogledu pa redari dopuštaju nesputanu zabavu, čak štoviše, često se pridruže i zaplešu sa posjetiteljima, što je rijetkost za mnoštvo klubova u Hrvatskoj. Tko je bio barem jednom na koncertu u KSET-u u Zagrebu, zna o čemu pričam.

Zaključno, Skaville festival ima veliku budućnost pred sobom. Organizatori su na web stranicama festivala najavili kako će već drugo izdanje festivala biti na otvorenom prostoru s trajanjem od dva dana te mnoštvom bendova i ostalog popratnog sadržaja. Iako ove godine Skaville nije bio klasičan festival, već malo „upotpunjeniji“ koncert, odlična atmosfera dala je do znanja kako je budućnost festivala osigurana, a kada znamo da je cilj organizatora od Skavillea napraviti najveći ska fest na ovim prostorima, tada možemo reći da s nestrpljenjem očekujemo sljedeći Skaville.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.