Današnjom pripremom hrana gubi vitalnost


Na jučerašnjoj tribini festivala Culture Shock o Prirodnoj prehrani slušatelji su saznali kako je malo potrebno za promjenu osobnih načina prehrane. Primjenom načela prirodne prehrane koja je predstavila Ana Janjatović-Zorica to se postiže uvođenjem svježih namirnica iz organskog uzgoja i većim omjerom cjelovitih iliti integralnih žitarica u dnevnom jelovniku.


Istaknuto je kako se čovjek u suvremenom društvu naviknuo na određeni nezdravi režim prehrane, uzrokovan bržim načinom života i manjom vremena potrebnog za pripremu i konzumaciju prirodnih proizvoda, poput povrća i voća iz domaćeg uzgoja kao i cjelovitih žitarica. Namirnice su danas izgubile svoj prirodni okus zbog sveprisutnih aditiva i tzv. pojačivača okusa a ono najvažnije što čovjeku treba za organizam prisutno je u malim količinama.

Namirnice iz domaćeg, ekološkog uzgoja sadrže nužan vitalitet, ne samo kao hranidbenu vrijednost već i kao spoznaju da su plod prirode. Janjatović-Zorica priznaje da nije lako uvijek doći do domaćih i kemikalijama netaknutih plodova, ali dodaje da je bitno jesti ih onda kad im je vrijeme, dakle u sezoni. Tako je naveden i primjer jagoda, koje se možda mogu kupiti i u zimi ali su najzdravije baš u doba kad su zrele u našim krajevima – a to ovih dana. Uz svježinu svakako je preporučljivo da se prirodnost prehrane očuva i načinima pripreme – bez puno soli i s oprezom da se ne izgube hranjivi sastojci prevelikim iskuhavanjem ili pečenjem.


Među samo šest posjetitelja koje kiša nije omela da čuju kako se može zdravije hraniti, razvila se i rasprava o modernoj prehrani kao pokazatelju brze, fastfood civilizacije koja najviše šteti razvoju djece jer ona odbijaju povrće a gutaju ugljikohidrate. Gđa Janjatović-Zorica kao stručna voditeljica zagrebačke Makronove napomenula je da nije cilj svakoga navesti da promjeni svoju prehranu već da se pozivanjem na vrijednosti prirodne prehrane i načina (poput zimnice) ljude može obrazovati kako je ona dobra, zdrava i poželjna.

Svježe, ekološki uzgojene, domaće jagode koje je za tribinu donirala Dragica Bužić iz Srednje gospodarske škole prepoznate su kao takve te su sve u slast pojedene ili razdijeljene svima koji su došli.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.