Učenici u školi rješavali ‘tigrograme’


Što je PRAŠNI LANAC za koji se, promijene li mu se slova, mogu dobiti 4 boda, a kakvo je to OH, I RUJNO MESO! iza kojeg se krije neka osoba, neki su od tridesetak zadataka s kojima su se danas suočili učenici Srednje gospodarske škole u Križevcima. Riječ je naime, o anagramima, igrama riječi koje je učenicima zadao profesor Zoran Devidé, nastavnik njemačkog jezika, organiziravši prvenstvo škole u rješavanju anagrama, zacijelo prvo i u Hrvatskoj.


Očekujući prijave najviše dvadesetak učenika svih odjeljenja od 1. do 4. razreda, Devidé se, kaže, iznenadio kad ih se na ovo natjecanje prijavilo skoro dvostruko više. Svi su, neovisno o dobi i spolu, smješteni u istu učionicu gdje su pristupili rješavanju zagonetaka s pobrkanim slovima koje je Devidé, poznat i po svojoj zanesenosti tigrovima, nazvao tigrogramima. Zadaci su podijeljeni po težini i za njih je rješavač mogao dobiti od 4 do 7 bodova. Uz svaki zadatak natjecateljima je bio ponuđen i opis kao put do rješenja, a teme anagrama su uglavnom osobe iz područja filma, glazbe i sporta, te ličnosti poznate svima u Gospodarskoj školi.

Vrijeme za rješavanje ograničeno je na dva sata, a boduju se samo potpuno točno riješeni anagrami, upozorio je Devide, koji se izradom anagrama bavi tek posljednjih nekoliko mjeseci. Za to je vrijeme skupio preko 600 svojih anagrama koje je u dogovoru sa školom i učenicima ponudio kao zanimljivu umnu igru s natjecanjem.

Čini mu se da takvog natjecanja nema nigdje drugdje u Hrvatskoj, ali kaže da bi volio igru anagrama-tigrograma postaviti i na višu, gradsku ili županijsku razinu. Rezultati natjecanja bit će objavljeni danas, najbolji rješavači osvajaju pokale i puzzle.

Spomenimo da je prašni lanac ŠARPLANINAC, dok je Oh i rujno meso – JOSE MOURINHO!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.