Hrg: Dosta mi je Mršićevih napada

Posljednja, 22. točka dnevnog reda Poglavarstva grada Križevaca, zaokružila je trosatno trajanje sjednice i dodatno začinila odnose na relaciji prigorskog i podravskog središta. Član Poglavarstva Franjo Husinec pitao je do kuda se došlo s projektom uspostave državnog arhiva u Križevcima, a gradonačelnik Branko Hrg odgovor je započeo kratkom kronologijom. Po njoj Poglavarstvo je 2001. godine donijelo odluku o ustupanju zgrade sinagoge Ministarstvu kulture i da će Grad o svojem trošku urediti te prostore za smještanje Državnog arhiva. No, tu je i zapelo.

– Tražili smo predugovor ili odluku na kojoj je potpis ministra ili nekoga čije ime ima ‘težinu’, da možemo naručiti projekte, uložiti milijun do dva kuna, koliko će taj projekt koštati.

Na to traženje nikada nisu dobili službeni odgovor, već samo poruku članova Arhivskog vijeća da počnu s realizacijom projekta. Gradonačelnik Hrg je naglasio da za dva milijuna kuna „teško“ ulaganje bez čvrste garancije da će arhiv biti u Križevcima nitko normalan ne bi digao ruku. Stoga se pokušalo iskoristiti nedavni posjet ministra Bože Biškupića Koprivnici.

– Dostavili smo cjelokupnu dokumentaciju s pismenom suglasnošću župana Friščića da je suglasan s time da sjedište Arhiva bude u Križevcima – kazao je Branko Hrg

Tada je ministar Biškupić obećao da će takav prijedlog proslijediti Vladi, pa iako u Križevce nije stigla njezina službena odluka, u Gradu su odlučili krenuti u izradu projektnog zadatka adaptacije sinagoge. I tada se, rekao je gradonačelnik Hrg, počelo vrlo ružno govoriti protiv Križevaca:

– vrlo je bezobrazno konstatirano kako Križevci žele Ministarstvu uvaliti nekakvu derutnu zgradu, koja se ruši i slične izjave, te da bi zato sjedište Državnog arhiva trebalo smjestiti u Koprivnici.

Autor tih izjava, tvrdi križevački gradonačelnik, je njegov koprivnički kolega Zvonimir Mršić:
– To nije prvi slučaj da se moj kolega preko svojih satelita nabacuje na Križevce, da nas spominje u negativnom kontekstu i da ovdje pokušava stvoriti nered. Do sada sam to trpio i šutio, no ovo je peti ili šesti incident i više mu neću ostati dužan, nego svaku Mršićevu „lopticu“ vratiti u Koprivnicu.

Za očekivati je da će oba grada nastaviti bitku za državni arhiv, a presudna bi mogla biti poznanstva s osobama od utjecaja, ili kako se to u političkom žargonu obično kaže – lobiranja kod onih koji odlučuju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.