Retrospektiva Culture Shock Festivala 2006 – priča prva

Danas, samo tjedan dana prije početka trećeg Culture Shock Festivala u Križevcima, vrijedi se osvrnuti na sadržaj i dosege prošlogodišnjeg izdanja tog cjelomjesečnog kulturno-obrazovnog festivala.

Za čitatelje koji se prvi put susreću s ovom temom, Culture Shock Festival je projekt dviju križevačkih neprofitnih udruga – P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K., održan prvi puta tijekom svibnja 2005. godine. Davanje prednosti međunarodnom nazivu nad hrvatskim Kulturšok leži u namjeri da se festival iz godinu u godinu otvara i stranim izvođačima i sudionicima.

Festival tako tijekom svibnja u Klubu kulture nudi građanstvu besplatne radionice, izložbe, tribine, koncerte, predstave, slušaonice i projekcije. Iako je posjećenost prošle godine u odnosu na 2005. porasla kod svih programskih segmenata, organizatori su posebno ponosni na odličnu posjećenost radionica. Na obrazovnim i kreativnim radionicama je 2005. sudjelovalo 69 polaznika, većinom mladih iz Križevaca i Zagreba, dok je 2006. taj broj porastao za 20%, koji su tijekom svibnja pohodili radionice digitalne fotografije, Internet-novinarstva, audio-inženjeringa, crtanja stripova i pisanog izražavanja te radionice o esperantu i europskim integracijama.

Prošlogodišnje likovne izložbe predstavile su mlade umjetnike iz naše županije, Križevčanku Irinu Bojko i Darka Markića iz Koprivnice. Bojko je pod nazivom 01lice predstavila 15 radova u akvarelu, temperi te kombiniranoj tehnici istražujući jednu od najčvršćih konstanti povijesti likovnih umjetnosti uopće – ljudsko lice. Markić je pak svojim Predodžbama današnjice pobudio zanimanje križevačke publike za radovima na platnu velikog formata.

Posebni gosti i prijatelji festivala bili su austrijska neprofitna organizacija Kforumvienna koja je tijekom bečkog vikenda festivala predstavila Videotheku. To je njihov umjetnički projekt jedinstvenog pokretnog video-arhiva, kojim gostuju diljem Europe, čineći ga dostupnim institucijama, projektima i događajima koji tako imaju transformacijski utjecaj na popis i količinu sakupljenog materijala.

Nakon tjednih filmskih projekcija kojima su se obilježavali prigodni datumi, festival je priveden kraju projekcijom filma Vlak u snijegu, iz kojeg su stihovi "Kad se male ruke slože, sve se može" na simpatičan način preporučili recept za organizaciju i ovogodišnjeg Culture Shock Festivala.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.