Za krađu dvije pile – šest mjeseci zatvora

KRIŽEVCI – Mario M. (25) iz Rašćana i Miroslav M. (38) iz Đurđica nepravomoćno su osuđeni na šest mjeseci zatvora, a prvookrivljenom je uzeta i imovinska korist od 400 kuna. Krivi su jer su 26. studenoga 2006. godine oko 2.30 sati u Vojakovačkom Kloštru, zajedno s mlađim punoljetnikom Dejanom P. iz dvorišta obiteljske kuće u Doljnjanima ukrali dvije motorne pile, vrijedne četiri i pol tisuće kuna, vlasništvo Ivice Roda.

Prvookrivljeni Mario M. je u obrani naveo kako se sjeća da se jedne subote krajem studenoga 2006. godine našao s drugookrivljenim Miroslavom M. i Dejanom P. te su krenuli u Vojakovački Kloštar. Dejan P. je putem govorio da idu prema kući Rodovih jer da tamo ima motornih pila, a on to zna jer je i njegova pila tamo na popravku. Dejan P. je ušao u dvorište oštećenikove kuće, a drugookrivljeni Miroslav M. je ostao pred dvorišnim vratima. Nakon pet minuta, vidio je kako Dejan P. izlazi iz oštećenikova dvorišta i nosi dvije crvene motorne pile. Stavio ih je u automobil i potom su sva trojica krenula u Stari Đurđic u dvorište Dejana P. gdje je pile premjestio u svoj automobil. Što je dalje bilo s pilama, nije mu poznato.

Drugoookrivljeni Miroslav M. također je kazao da se sjeća večeri krajem 2006. godine, kada je u gostionici u Svetom Petru Čvrstecu bio u društvu Dejana P., a kasnije im se pridružio i prvookrivljeni. Potom su otišli do kuće Rodovih u Kloštru Vojakovačkom, gdje su svi, uključujući i prvookrivljenog Marija M., izašli iz automobila, ali nisu željeli sudjelovati u krađi. Također je naveo da ga je Dejan P. idućega dana nekoliko puta nazvao mobitelom i pitao može li za njih pronaći kupca. Budući da poznaje jednog obrtnika kojem u obavljanju posla trebaju pile, ponudio mu ih je na prodaju. Dogovorili su cijenu od 200 eura, a ovaj im je dao 800 kuna, dok je ostatak obećao nadoplatiti. Dobivenih 800 kuna podijelio je s Dejanom P.

Sud istinitim smatra i iskaz svjedokinje Brede R. koja je iz kuće promatrala kako su dvije muške osobe izlazile iz njezina dvorišta i nosile pile.

Sud je kao olakotne okolnosti uzeo činjenice da su ukradene stvari male vrijednosti te što je oštećeniku šteta u cijelosti namirena, a drugookrivljenom to što je otac dvoje malodobne djece. Otežavajuća okolnost bila je njihova ranija osuđivanost.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.