U Križevcima čak 1600 neregistriranih traktora

KRIŽEVCI – Lani je na križevačkom području bilo 17 nesreća u kojima su sudjelovali traktoristi. Pritom je jedna osoba poginula, jedna zadobila teške tjelesne ozljede i devet osoba lake. Preklani je bilo 14 nesreća s traktorima, a dvije su osobe poginule.

Prema podacima križevačke Policijske postaje, većina traktora sudionika nesreća bila je neregistrirana, kao što je to bio i traktor F. L. iz Plavšinca s koprivničkog područja koji je prije desetak dana poginuo prilikom prevrtanja traktora u polju.

– Ljudi ne razmišljaju o posljedicama i voze neregistrirane i tehnički neispravne traktore, često bez kabina i rame, što u slučaju prevrtanja zna biti uzrokom prignječenja vozača. Ja se s takvim stvarima ne želim šaliti i ugrožavati sebe i svoju obitelj i svih svojih pet traktora registriram obavezno svake godine.

Time dobivam i mogućnost nadoknade štete u slučaju nezgoda – rekao nam je u utorak Zvonko Jež, poljoprivrednik s Kalnika, čekajući ispred općinske zgrade u redu na registraciju traktora. Naime, ovih su dana djelatnici križevačke Stanice za tehnički pregled počeli redovitu godišnju akciju pregleda ispravnosti traktora.

– Lani smo registrirali 1606 traktora, a prema našim procjenama, to bi moglo biti tek oko 50 posto ukupnog broja traktora na našem području – rekao nam je Stjepan Hrg iz Stanice za tehnički pregled AMK Križevci.

– Na Kalniku nam je svake godine najveći odaziv. Sad smo obavili 58 registracija. To je za pet više nego lani, no ipak nismo zadovoljni jer na Kalniku ima znatno više traktora. Dio Kalničana zaboravlja da su na vrlo brdovitom terenu gdje je osobita važnost ispravnog traktora, posebno kočnica – kaže Hrg.

Najkritičnije po broju neregistriranih traktora je područje Velikih i Malih Sesveta. Djelatnici Stanice za tehnički pregled jučer su tamo registrirali samo 16 traktora. – Iako je to izrazito poljoprivredno područje i traktori su brojni, broj registriranih traktora iz godine u godinu manji je od 20 – kaže Hrg. No, situacija bi se, prema najavama čelnika križevačke policije, mogla vrlo brzo drastično promijeniti.

– Kazna za neregistrirani traktor iznosi 500 kuna, a 5000 kuna iznosi kazna radi neosiguranja traktora te još 150 kuna treba izdvojiti za troškove – kaže Željko Kemenović iz križevačke Policijske postaje, najavivši da će ovih dana početi intenzivnu akciju kontrole traktora u prometu.

PREGLED I OSIGURANJE

Tehnički pregled traktora košta samo 146 kuna dok registracija i osiguranje u prosjeku dođu oko 600 kuna, a točan iznos ovisi o snazi traktora. No, ukoliko se traktor ne registrira, poljoprivrednici riskiraju kaznu od 5650 kuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.