Pisanice u ‘Lipi’ do Uskrsnog ponedjeljka


Kao i proteklih nekoliko godina, Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo "Lipa" pripremilo je izložbu pisanica križevačkoga kraja. U Domu sv. Marka Križevčanina u križevačkom gornjem gradu na Cvjetnicu je otvorena izložba ‘jajastih’ radova dvadesetak autora, većinom iz križevačkih obitelji, ali i uskrsnih jaja iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Rumunjske i Slovenije. O pisanicama, uobičajenom ukrasu uskrsnog stola i o njihovoj simbolici, govorila je kustosica Gradskog muzeja Križevci, etnologinja Melita Habdija.


Među šarenilom i mnoštvom ukrašenih i obojenih jaja ističu se ona izbrušena zubarskom brusilicom, oslikana akvarelom a mogu se razgledati i brojne varijante ukrašenog uskrsnog stola, prema zamislima gornjogradskih domaćica.


Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo "Lipa", organizator izložbe, ovogodišnji je dobitnik zahvalnice Koprivničko-križevačke županije a na Jurjevo, 23. travnja priređuje povijesni scenski prikaz dolaska bana Stjepana sa Zlatnom bulom o proglašenju "slobodnog kraljevskog gornjeg Križevca", čime će započeti obilježavanje 40. Križevačkog velikog spravišča.


Izložba pisanica otvorena je svakog dana, do ponedjeljka 9. travnja, u Domu sv. Marka Križevčanina od 16 do 20 sati .

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.