Trebamo sklonište za zlostavljane žene

Aktivistice i volonterke Foruma žena već pet godina putem S.O.S. telefona pomažu žrtvama nasilja kojima je potrebno i skriveno sklonište
KRIŽEVCI – Članice Foruma žena Križevci pokrenule su inicijativu za otvaranje skloništa za zlostavljanje žene i žrtve obiteljskog nasilja.
– Gotovo pet godina imamo SOS telefon na koji nam se javljaju žene, žrtve nasilja iz cijele Hrvatske, a u sklopu Foruma žena djeluje i savjetovalište na tajnoj adresi u Križevcima. Na SOS telefon 711-077 prošle smo godine imale 187 poziva, a u savjetovalištu na broj 271-335 bilo je 115 poziva. Logičan slijed je otvaranje skloništa za žrtve nasilja za što je pokazana potreba – rekla je Nada Šegrt, predsjednica Foruma žena Križevci koji okuplja 35 članica od kojih je 12 educiranih volonterki. Svake godine barem desetak žena sa šireg križevačkog područja traži izlaz iz teških obiteljskih situacija zlostavljanja, a za sklonište se raspituju i različite udruge iz drugih dijelova Hrvatske.

– Najčešće je nasilje nad ženama kada se muževi napiju, a ima i oboljelih od ratnih posljedica. Osim žena, žrtve psihičkog i tjelesnog nasilja često su i djeca u obiteljima. Mnogo žena trpi nasilje, ne znaju kome bi se obratile, neke bi i otišle od kuće, ali nemaju kuda, u Hrvatskoj je premalo sigurnih kuća – rekla je Jadranka Caratan, voditeljica S.O.S. programa za pomoć žrtvama nasilja. Kada se zlostavljana žena javi na SOS telefon, Biserka Novosel kaže kako ih volonterke, kojih je 12, saslušaju te upute u savjetovalište, Centru za socijalnu skrb ili policiji, s kojima Forum žena također dobro surađuje, kao i sa školama i Prekršajnim sudom.

Grad ponudio prostor za sklonište
– Razgovarali smo s gradonačelnikom Brankom Hrgom koji nam je ponudio gradski prostor za sklonište, no još moramo vidjeti koliko je prikladan – rekla je Jadranka Caratan i dodala da očekuju financiranje sigurnih kuća iz državnog proračuna pa bi na taj način moglo raditi i sklonište u Križevcima.
Kao i sve udruge, tako se i Forum žena susreće s financijskim teškoćama. Prošle godine na raspolaganju su imale 25 tisuća kuna iz križevačkog i županijskog proračuna, a tri tisuće kuna prikupile su humanitarnim akcijama.

S obzirom da im nedostaje novca za rad SOS telefona, Forum žena Križevci na Veliki četvrtak 5. travnja organizira prodajnu izložbu pisanica iz kreativne radionice ove udruge i donacija pojedinaca te škola i vrtića s križevačkog područja. Izložba će biti otvorena u likovnoj galeriji križevačkog Muzeja s početkom u 19 sati. Branka Petranović, voditeljica je kreativne radionice u kojoj se okupljaju Križevčanke koje svoje radove namjenjuju za rad S.O.S. telefona. I ovim putem vrijedne volonterke pozivaju Križevčane da se pridruže humanitarnoj akciji kako bi ubuduće mogli pružati pomoć žrtvama nasilja.

Uskoro i besplatni pravni savjeti
Aktivistice Foruma žena uvidjele su da žrtvama obiteljskog nasilja nedostaje pravna pomoć za koju često nemaju novca. Kandidirale su program i uskoro očekuju novac Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kako bi jednom tjedno žrtvama nasilja pomagao odvjetnik. Savjetovalište radi dvaput tjedno, utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati, a u tom vremenu stručnjaci psiholozi ili socijalne radnice pružaju stručnu pomoć žrtvama nasilja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.