Teknologija narodu: Što nude ‘Križevci’ na YouTubeu

Neki čitatelji su vjerojatno čuli za YouTube, bilo iz novinskih članaka o nedavnoj kupnji te online usluge od strane Googlea za bajnih 1.65 milijardi američkih dolara, ili pak iz urnebesnih izjava hrvatskog ministra policije koji ju je prekrstio u Jubito.

Jednostavno rečeno, YouTube je usluga dostupna od veljače 2005. za slobodnu razmjenu video-zapisa na Webu. Kako bi ih se lakše pretraživalo, zapisi se pri postavljanju na portal www.youtube.com dodatno opisuju jednom ili više riječi, tzv. oznakama (tags). Ako zbirku s više od 45 TB (terabajta) video-zapisa pretražimo po oznaci ‘Križevci’, danas ćemo dobiti točno 23 rezultata. Pogledajmo kakvi se sadržaji nude, od najstarijih naovamo.

Čak 11 zapisa dugih do jedne minute prikazuju izvancestovnu vožnju nepoznatih Križevčana motociklima i automobilom marke Yugo, a blatnjavi krajolik navodno pripada širem području Fodrovca. Evo jednog zapisa:

Narednih 7 zapisa snimke su treninga nekolicine križevačkih parkourista, dakle slobodnih trkača, skakača i penjača koji razvijaju umijeće brzog kretanja kroz prostor uz savladavanje prepreka. Ova ekstremna disciplina potječe iz Francuske, a kako to rade mladi Križevčani pogledajte ovdje:

Četiri rezultata prikazuju različite glazbene izvedbe. Dva zapisa su, doduše nekvalitetne, snimke s koncerta kanadskog blues-rockera Lorda Bishopa u Klubu kulture u prosincu 2006. te po jedna snimka s koncerta križevačke Porote na dočeku Nove 2006. u Križevcima i sa svirke Crnog Perja na prošlogodišnjem Biker Days u Puli. Pogledajmo snimku tog danas nepostojećeg rock-sastava:

Posljednja, najnovija po datumu je video-montaža igračkih akcija ulične košarke momčadi MIB iz Križevaca, s upečatljivom gangsta-rap podlogom. Prema do sada viđenom, ako se usudimo zaključivati na tom nereprezentativnom uzorku, sport i glazba su križevačkim korisnicima YouTubea izgleda omiljena kombinacija:

Bitno je napomenuti da predstavljeni način pretrage ne garantira pronalazak baš svih video-zapisa vezanih uz Križevce. Ukoliko u naslov, opis i oznake videa nije postavljena ključna riječ od interesa, taj se zapis, naravno, neće naći među rezultatima pretrage po toj oznaci. No, za svaki zapis se automatski stvara i lista povezanih zapisa po nekom drugom ključu, npr. korisniku koji ih je postavio, te se i tako u naizgled kaotično stanje uvodi red.

Da ne kompliciramo previše, najbolja preporuka je, ukoliko posjedujete kakve video-snimke u digitalnom obliku veličine do 100 MB i do 10 minuta, jednostavno se prijaviti na www.youtube.com i podijeliti ih s ostatkom svijeta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.