SM iz Splita: Kraj ožujka s draguljima

Subota, popodne, 31.ožujka, došlo je u Split napokon i malo sunca. Hotel Marjan je za ovaj vikend domaćin međunarodnog sajma dragog i poludragog kamenja, kojima je Hrvatska inače siromašna. (O draguljima generala nećemo). Ima tek nešto malo rudače kod Lepoglave i Ivanca – crveni jaspis, kalcedon i ahat.

Dijamante i drugo drago kamenje na sajmu Mineralexpo u hotelu Marjan predstavilo je 30 izlagača iz zemlje i svijeta.
Afrički dijamanti, poljski jantar, australijske opale, brazilske geode, nakit s dragim kamenjem od zlata i srebra, obrađeni i neobrađeni kristali i minerali mogli su se razgledati ali i kupiti. Jedinstvena je prilika da se nešto kupi i za cijenu 40 puta manju od prave vrijednosti, primjerice niska bisera iz mora kod Tahitija može se kupiti za svega 9500 kn. Prava vrijednost joj je oko 380 tisuća kuna, sitnica.
Ipak najljepši je "štand" proizvođača nakita od baltičkog jantara u srebru, autora Poljaka Slavomira Wyszynskog.
I BiH je dobro zastupljena sa kamenčićima. Ima ih, normalno neobrađenih, i za 5 kuna komad, dostupnih u mnogo boja. No meni su najljepše niske – zlato sa poludraguljima sa Šri Lanke. Što se sve radi iz tih kamenčića nije moguće kratko opisati…Draguljari rade čak i malo drveće.

Vraćam se dijelom rive. Radi se na njoj. Za blagdan Sv. Duje bit će zaista gotova. No, nažalost od starina iz Dioklecijanovog doba za gledatelje neće biti ništa. Sve će biti pokriveno novom rivom. Priprema se i Croatia Boat Show.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.