Ekološka udruga tuži autore studije o deponiju Gunjak

Građani su žestoko reagirali na silna Cepićeva uvjeravanja da je regionalno odlagalište dobar projekt za Gunjak

KRIŽEVCI – Nekoliko su puta GONG-ove voditeljice prijetile prekidom rasprave o “Odlaglištu otpada Gunjak”, a Nedo Cepić, direktor Javne ustanove za zbrinjavanje otpada sjeverozapadne Hrvatske, i njegovi suradnici željeli su napustiti raspravu.  Naime, na sinoćnjem građanskom satu GONG-a sudionici, prvenstveno mještani iz sela u blizini Gunjaka i članovi Gradskog vijeća Križevaca, vrlo su burno reagirali na Cepićeva uvjeravanja da je regionalno odlagalište, odnosno “regionalni centar za zbrinjavanje otpada”, kako ga je imenovala Javna ustanova, dobar projekt za Gunjak bez opasnosti za okoliš i stanovništvo.

Mještani su žurno isticali da zbog smeća ne žele ostati bez izvora na Gunjaku iz kojeg napajaju stoku te da se boje zagađenja zraka i lovišta. Njihovo stajalište da, ni uz uvjet da im se napravi vodovod, odlagalište s postrojenjem za preradu bioplina i bioetanola koji bi navodno trebali biti dio centra, ali se ne zna otkad, dok je najavljeno da bi se odlagalište, kao prva faza projekta, mogla početi graditi već ove godine, podupro je križevački gradonačelnik Branko Hrg.

– Čim zažmirim, netko nam nešto iz Križevaca pokušava odvući, a sad nam i Varaždin i ostali gradovi jednodušno nude višemilijunski projekt. Pitam se zašto su sad svi složni i baš nama nude tako vrijedan projekt, a ne žele ga za sebe – rekao je  gradonačelnik Hrg. Dometnuo je da se Gradsko vijeće jednoglasno usprotivilo odlagalištu na Gunjaku i najavio da će “upotrijebiti sve moguće metode da anuliraju pokušaje da Gunjak postane lokacija regionalnog odlagališta”.

Dr. Marjan Jošt iz Eko udruge Kloštar Vojakovački je, pak, i konkretizirao neke od akcija koje udruga planira poduzeti protiv dovođenja odlagališta. Naglasivši kako zaključci Studije utjecaja na okoliš za lokaciju Gunjak nisu zasnovani na činjenicama, Jošt je najavio da namjeravaju tužiti autore studije.

Također je rekao da su stupili u kontakt s nekim europskim ekološkim udrugama te da se više neće suzdržavati da EU sazna o načinima na koje se želi dovesti regionalno odlagalište na Gunjak. Cepić i njegovi suradnici ustvrdili su potom da se “nikom ništa ne nameće i da se sve odvija demokratski”. U to, međutim, nisu uvjerili sudionike rasprave. Stoga je Ivan Knok, predsjednik GO SDP-a Križevci, pitao zašto se prilikom prijedloga izmjena Županijskog prostornog plana nije vodilo računa o peticiji s više od 2000 potpisa protiv odlagališta na Gunjaku i stavu Gradskog vijeća Križevaca.

No, uvjeravanja o demokratskom postupku izbora lokacije sudionici rasprave napomenuli su i da župan Josip Friščić nikad nije želio saslušati njihove argumente te podsjetili i da je u Gunjaku, kao izglednoj lokaciji odlagališta, javnost saznala od županice susjede Krapinsko-zagorske županije.

Načelnik Vlado Oguman nije došao na skup

Na raspravi nije sudjelovao Vlado Oguman, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno na čijem se teritoriju Gunjak formalno i nalazi, ali je udaljen od žabljanskih naselja, a vrlo blizu, samo na 300-ak metara od prvih kuća u križevačkim naseljima. Oguman koji računa na financijske efekte od odlagališta pobornik je dolaska odlagališta, a svoj nedolazak na raspravu opravdao je sjednicom Općinskog vijeća na kojem je tema, također, bilo odlagalište.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.