Plemkinje ‘šljivarice’ uživaju u krinolinama

Gornjoriječka udruga tražena po cijeloj Hrvatskoj zbog dvorskih plesova

KRIŽEVCI – Dok u većini prigorskih sela kulturno-umjetnička društva njeguju folklornu baštinu, Udruga potkalničkih plemenitaša iz općine Gornja Rijeka opredijelila se za promicanje dvorskih plesova iz 19. stoljeća.

Njihovi valceri, kadence, mazurke i polke u raskošnim krinolinama sve su traženiji, pa su ovaj vikend odradili čak tri nastupa, u Zadru, Biogradu i na Pagu.

– Bili smo izvrsno primljeni i naše je nastupe gledalo jako mnogo ljudi – rekao nam je predsjednik Udruge Mario Crnčić. On kaže da su udrugu formirali 2002., a plesna skupina pokrenuta je 2003. godine. Poticaj svemu bio je izbor najplemkinje s kojim se u Gornjoj Rijeci počelo 2000. (na tom izboru za najplemkinju konkuriraju potomkinje nekadašnjih plemenitaša “šljivara” kojima je plemićke titule dodijelio kralj Bela IV. zauzvrat što su mu pomogli prilikom tatarske opsade Kalnika i prehranili ga šljivama). – Potaknula nas je i povijest našeg mjesta, odnosno grofica i operna primadona Sidonija Rubido Erdödy, koja je u Gornjoj Rijeci živjela tijekom 19. stoljeća – kaže Crnčić, dodajući da s plesnom skupinom od početka radi plesna umjetnica Vlasta Rittig.

– Osim naše i zaprešićke, koliko znam, sličnih udruga nema i otkako se za nas pročulo, vrlo smo traženi i godišnje imamo i više od 20 nastupa. No, problem nam je dulje zadržati plesače zbog odlaska na fakultet ili posao. Posebno imamo problema s dečkima, jer se oni teže odlučuju baviti plesom. Zato smo nedavno formirali i podmladak, plesnu skupinu Sidonijine princeze koja okuplja djecu od osam do deset godina, pa se nadamo da ćemo iz njihovih redova moći računati na nove članove – kaže Ivica Truščec (33), jedan od članova udruge s najduljim stažom. On i njegova supruga Jadranka (29) zbog iskustva su šefovi na probama kad koreografkinja Rittig ne može doći.

– Uživam u plesu i nastupima u svojoj lijepoj krinolini – kaže Jadranka, inače domaćica. Članica udruge već drugu godinu je i aktualna najplemkinja, srednjoškolka Tomislava Bunta, a trenutačno u udruzi plešu četiri para, uglavnom srednjoškolci.

– Četiri do pet parova nam je i optimalan broj, jer su pozornice uglavnom male za nastupe više parova s plesačicama u krinolinama, a s većim brojem parova samo nam se povećavaju troškovi. Naime, samo jedna haljina stoji nas četiri do pet tisuća kuna – kaže Crnčić.

Monolog Zrinke Cvitešić o Sidoniji Rubido Erdödy

Mještani Gornje Rijeke u nastupu svojih plesača moći će uživati već u petak na 5. Sidonijinu danu, koji je također pokrenula udruga.

Uz njih gostovat će i sopranistica Barbara Othman te pobjednica “Plesa sa zvijezdama” Zrinka Cvitešić s monologom o Sidoniji, a Zrinka će i zaplesati s višestrukim plesnim prvakom Hrvojem Kraševcem.

Vezano

Komentari su zatvoreni.