Plodine odustale od Zelinke

Raskinut ugovor o kupnji zemljišta tekstilne tvornice i gradnji trgovačkog centra i tvornice

KRIŽEVCI – Trgovački lanac Plodine odustao je od kupnje zemljišta Tekstilne tvornice Zelinka u križevačkoj industrijskoj zoni iako su im već izdane dozvole za gradnju trgovačkog centra, kao i nove tvornice za Zelinku koju su se prema ugovoru obvezali sagraditi odmah iza svojeg robnog centra.

Nakon kuloarskih nagađanja da je posao vrijedan 700.000 eura propao, danas nam je to potvrdila i Marija Loborec, direktorica tvornice Zelinka, koja je Plodinama trebala prepustiti 17.000 od svojih ukupno 25.000 metara četvornih.

Ne željevši komentirati kuloarske priče da je posao sklopljen ljetos propao, jer je Grad navodno od konkurencije želio zaštititi domaći trgovački lanac KTC u neposrednoj blizini Zelinke, direktorica Loborec rekla nam je da je činjenica da je do raskida ugovora došlo nakon nekoliko sastanaka predstavnika Plodina s čelnicima Grada.

– Navodno je na tim sastancima izražena bojazan da Zelinka nema namjeru sagraditi novu tvornicu i da će naših 120 radnica završiti na ulici. Međutim, to nije bilo točno zato što smo mi već za gradnju imali lokacijsku dozvolu i potrebne bankovne garancije kako bismo namaknuli ostatak iznosa potrebnog za gradnju tvornice. No, nakon tih razgovora nastaju problemi s Plodinama i ugovor razvrgavamo u siječnju – kaže Loborec.

Dodaje da će oni, unatoč raskidu ugovora, graditi novu tvornicu jer planiraju da Križevci za neko vrijeme postanu i sjedište tvrtke. – Naša sadašnja tvornica prokišnjava i mislimo da nam je bolje graditi novu nego ulagati u staro, zato nam se prilika s Plodinama činila idelanom. Ostali bismo na istom mjestu, samo bismo novu tvornicu pomaknuli prema potoku – rekla je Loborec i dodala da će, unatoč svemu, pokušati pronaći nove kupce.

– Ta je zemlja naše vlasništvo i smatramo da imamo pravo raspolagati njome, a ne da nam bude mrtvi kapital, jer nama je nepotrebno svih 25.000 metara četvornih – rekla je Loborec te ustvrdila da već ima ponuda nekoliko drugih trgovačkih lanaca.

U Plodinama danas nismo uspjeli dobiti komentar raskida ugovora, no križevački gradonačelnik Branko Hrg tvrdi da on nikog nije htio zaštititi od konkurencije.

– To su gluposti, ničiji privatni interes nismo štitili. No, ja sam dobio određene signale da Uprava ustvari nema namjeru sagraditi novu tvornicu. Predstavnike Plodina koji su mi došli na razgovor s pitanjem ima li Grad nešto protiv te investicije, samo sam zamolio da nikako ne dođe do zatvaranja tvornice, a poslije sam čuo da se posao nije realizirao jer Zelinka navodno nije mogla očistiti hipoteku sa svoje imovine do lipnja, što je Plodinama bilo prekasno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.