U kišnu večer okupani ruskom kulturom i žesticama

Posljednja kulturološka tribina festivala Culture Shock, književna večer "Na tragu klasika" preksinoć je u Klubu kulture u Križevcima pokazala da Križevčane zanima europski istok i bogatstvo književne i glazbene kulture najveće zemlje našeg kontinenta i svijeta – Rusije. Gosti iz zagrebačke izdavačke kuće Disput, njezin vlasnik Josip Pandurić i urednica biblioteke "Na tragu klasika" Irena Lukšić predstavili su prozna djela Gajte Gazdanova, Jurija Družnikova, Ilje Stogoffa i Viktora Pelevina, ruskih pisaca iz prve polovice i kraja 20. i početka 21. stoljeća.

Disput je, prema riječima Josipa Pandurića u biblioteci "Na tragu klasika", u sunakladništvu s Hrvatskim filološkim društvom, od 2004. objavio 9 naslova petorice ruskih autora, mahom postomedernističke proze, s autobiografskom tematikom i opisima života pisaca tzv. ruske emigracije.

Pandurić je, govoreći o biblioteci, kazao kako njezin ruski dio ne bi bio moguć bez velikog i značajnog doprinosa Irene Lukšić, prevoditeljice, doktorice rusistike, i njezinog "poznavanja svih puteva ruske književnosti i kulture".

Ona je sama rekla kako je u stalnom kontaktu, bilo osobnom, bilo putem e-maila, s piscima iz ruske emigracije, a s nekima njeguje i prijateljske odnose, što joj pomaže u dobivanju savjeta o napucima za prevođenje metaforičkih rečeničkih konstrukcija i porukama s "političkim ključem", primjerice u romanima "Trinaest mjeseci" i "Sveta knjiga vukodlaka".

Posebno je izdvojila Ilju Stogoffa, nekadašnjeg rockera i povjesničara rocka, bivšeg ovisnika, a danas gotovo pa katoličkog redovnika, koji je nakon posjeta pulskom sajmu knjiga višekratno izrazio oduševljenje hrvatskom obalom, te Viktora Pelevina, vjerojatno najkontroverznijeg romanopisca današnje Rusije, za kojeg neki kažu da niti ne postoji.

Pandurić i Lukšić odgovarali su i na pitanja iz publike, objašnjavajući socioekonomsku sliku današnje Rusije i drugih republika bivšeg Sovjetskog Saveza, začinivši večer glazbenim insertima ruskog pop-fenomena, ženskog dvojca t.A.T.u.
Posjetitelji su Disputova izdanja ruskih autora mogli kupiti po sniženim cijenama.
U glazbenoj uvertiri večeri nastupili su učenica Glazbene škole Alberta Štrige Mihaela Hadrović i njezin profesor Nikola Jankov, svirajući ruske skladbe na harmonici. Ruski kulturni događaj upotpunjen je degustacijom izvornih žestica – staljingradske vodke, baškirskog i sibirskog balzama i volgogradske bombonjere.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.