Računalo savjetuje ‘Moj izbor’ zanimanja

Jasmin Abou Aldan, učenik osmog razreda OŠ Ljudevita Modeca možda će postati kozmetičar, što je zanimanje koje mu je prema njegovim interesima računalni program predložio kao najprimjerenije. Jasmin je prva osoba koja je isprobala novi računalni program za profesionalno usmjeravanje, Moj izbor, predstavljen danas u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Križevcima.

Program je osmislila britanska organizacija CASCAID, financiran je iz sredstava programa CARDS i trebao bi osobama koje traže posao omogućiti da utvrde svoje sposobnosti i opredijele se za odgovarajuća zanimanja. Voditeljica odjela za profesionalno usmjeravanje križevačkog Zavoda, prof. Valerija Kramar objasnila je kako program vodi korisnika kroz pitanja o njegovim interesima i sklonostima i potiče ga na procjenu njegovih mogućnosti i profesionalno usmjeravanje.

Program ‘zbraja’ odgovore i na temelju njih korisniku sastavlja listu zanimanja koja bi mogao obavljati. Moj izbor uz testiranje izbora zanimanja i podatke o obrazovanju nudi i opise 250 zanimanja iz 14 različitih područja, a namijenjen je učenicima, studentima i nezaposlenima, kojima će moći pripomoći i u prekvalifikaciji.
Osim križevačkog i koprivničkog zavoda, u kojima je program postavljen za korištenje, u županiji su vlastiti primjerak programa dobile križevačka OŠ Vladimir Nazor i OŠ Sveti Petar Orehovec, dok će ga ostale ustanove moći kupiti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.