Županija nije maćeha prema križevačkim školama

Na nedavno objavljen napis o maćehinskom odnosu Koprivničko-križevačke županije prema ulaganjima u križevačko osnovno i srednje školstvo, na sjednici županijskoga Poglavarstva reagirao je prozvani zamjenik župana Vjekoslav Flamaceta. Tvrdnje gradonačelnika Križevaca Branka Hrga dožupan Flamaceta je osporio dokumentirano, iznijevši iznose i postotke županijskih kuna za križevačke škole:

– Županija je 2004. godine od 3,2 milijuna kuna predviđenih za školstvo u križevačke škole uloženo 1,1 milijun ili 35%, godinu kasnije od 4.1 milijuna kuna 1.8 milijun odnosno 43%, a 2006. od 4.6 milijuna kuna 1,9 milijuna ili 41% – nabrojao je Flamaceta.

U ovogodišnjem proračunu, u stavci od oko 4,5 milijuna kuna namijenjenih za škole kojima je Županija osnivač, križevačkim pripada oko milijun kuna ili 21%. Razlog iznimno manjem iznosu, naglasio je dožupan Flamaceta, je taj što se u susjednoj općini Sveti Ivan Žabno gradi Područna škola, pa su tamo angažirana značajna sredstva. Stoga mu nije jasno koji su razlozi nezadovoljstva križevačkog gradonačelnika, pogotovo jer ne želi uzeti ovlasti i obaveze osnivača.

– Gradonačelnik Hrg dobro zna da može preuzeti ulogu osnivača križevačkih osnovnoškolskih ustanova kad to želi. Međutim, on to iz dobro znanih razloga nije ni zatražio ni preuzeo – naglasio je dožupan Vjekoslav Flamaceta i naveo primjer Hrgovog odnosa spram križevačkih osnovnoškolskih ustanova:

– Hrg kritizira a istovremeno povlači čudne poteze prema školama na svojem području, odnosno blokirao je račun Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’ zbog stotinjak tisuća kuna dugova starih deset godina za komunalnu naknadu.

Župan Josip Friščić je podržao svojeg zamjenika zaduženog za školstvo, rekavši da županija na državna, decentralizirana sredstva za školstvo dodaje još 20% svojih izvornih prihoda, a svake godine uspije i izgraditi po jednu novu školu:

– Prozori na nekim od zgrada koje smo preuzeli bili se zabijeni čavljima, a u nekim su objektima štakori bili uobičajeni, no sve smo ih uspjeli sanirati u proteklih pet godina, pa zato nije dobro da ovako razgovaramo o školstvu. Zato predlažem dožupanu Flamaceti da jednu kopiju brojki koje je maloprije izrekao pošalje gradonačelniku Branku Hrgu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.