‘Informatizirano’ poglavarstvo održalo prvu sjednicu

Koprivničko–križevački poglavarstvenici na prvoj ovogodišnjoj sjednici razmatrali su izvješća o stanju u ratarstvu i stočarstvu na području Podravine i Prigorja. Župan Josip Friščić je izdvojio brojke koje pokazuju da je ratarska proizvodnja u porastu.
– ‘2005. godine je iznosila 268 milijuna, a 2006. 320 milijuna kuna. Ako to promatramo kroz učešće pojedinih kultura, kukuruz čini 225 milijuna i dominantna je kultura, iza njega je krmno bilje sa 27 milijuna i tek onda pšenica sa 25 milijuna kuna procijenjene vrijednosti.’
I u stočarstvu se bilježe pozitivni pomaci, jer je naša županija tradicionalno stočarski kraj, s tim da su govedarstvo i svinjogojstvo temelj proizvodnje. U raspravi o ratarstvu poglavarstvenici su naglasili važnost okrupnjavanja posjeda i izdvojili problem državnog zemljišta, a što se tiče stočarstva posebno je upozoreno na problem s tržištem, odnosno plasmanom proizvoda. Oba je izvješća Poglavarstvo uputilo na razmatranje članovima Županijske skupštine, pa će se o tim dokumentima još raspravljati.

A najviše je vremena na sjednici potrošeno na imenovanja – dok mjesto pročelnika županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb nije bilo sporno, jer je stigla samo jedna molba, Branke Cuki, raspravu je izazvalo imenovanje pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i sport. Od pet molbi, postavljene uvjete je zadovoljavalo četvero kandidata, a župan Josip Friščić je Poglavarstvu predložio da na to mjesto bude imenovan Mladen Antolić. U raspravi, SDP-ov član Poglavarstva Stjepan Henezi je upozorio da se kandidate koji su završili fakultet prirodoslovnog ili elektrotehničkog predznaka te položili pedagoški minimum, ne može smatrati strukom društvenog usmjerenja, kao što to traži natječaj. Da iz formalnih razloga ne bi ‘pao’ natječaj, predložio je da se raspravi o molbama svih kandidata. Uslijedilo je poduže iščitavanje molbi, nakon čega se Henezi izjasnio:
– ‘Poslije svega što smo čuli i onoga što sam rekao o kandidatima koji ispunjavaju ili ne ispunjavaju uvjete ovoga natječaja, ukoliko župan ostaje kod svojeg prijedloga, ja ću reći svoj stav: s obzirom da mislim da taj prijedlog nema uporište u formalno pravnom smislu, neću ga podržati, a neće ga podržati ni moji kolege. odluke ne moraju uvijek biti donesene jednoglasno.’
Župan je ostao pri svom prijedlogu, pa je Mladen Antolić imenovan pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i sport sa sedam glasova ‘za’ i šest ‘suzdržanih’.
Inače, ova sjednica županijskog Poglavarstva bila je prva na kojoj su, umjesto papira, pred članovima bila prijenosna računala. Sve je prošlo bez problema, pa su poglavarstvenici, posebno župan Friščić, bili vrlo zadovoljni i ponosni.
– ‘S obzirom na novinarska izvješća kako je to išlo kada je Vlada startala, pa kada je Grad krenuo, ispada da ste vi vrlo dobre tečajeve završili i da to dobro ide.’

Vezano

Komentari su zatvoreni.