Deset kuća išlo na bubanj zbog neplaćenih kredita

Za još 28 vlasnika nekretnina u tijeku je sudski postupak, a neke su dražbe bile zakazane tek nekoliko dana nakon Božića

KRIŽEVCI – U Križevcima je preko križevačkog Općinskog suda lani prodano deset kuća, odnosno isti broj kao i preklani, a što je za dvije više nego 2004., kada ih je prodano osam. Za još 28 vlasnika nekretnina u tijeku je sudski postupak, a neki od vlasnika nisu ni imali mirne blagdane jer su neke dražbe bile zakazane tek nekoliko dana nakon Božića. Kako doznajemo u križevačkom Općinskom sudu, najveći broj kuća preko suda se prodaje jer su ih vlasnici hipotekarno opteretili kako bi mogli podići kredit.

Krediti koji su prouzročili gubitak kuća najčešće su podizani u poduzetničke svrhe, a ima slučajeva da su zbog poduzetničkih zamisli osim svojih kuća poduzetnici hipotekarno opterećivali i kuće svojih roditelja, pa su i kuće roditelja procijenjene i po 70-ak tisuća eura završavaju na bubnju. Prema podacima suda, kuće ponuđene preko suda najčešće kupuju ovrhovoditelji odnosno banke, a građani još uvijek zaziru od kupnji na sudskim dražbama iako je to isplativo.

Naime, uobičajeno je da se kuće ne prodaju na prvoj javnoj dražbi, a na svakoj sljedećoj se smanjuje početna vrijednost, pa se najčešće na trećoj javnoj dražbi može kupiti i za trećinu njene vrijednosti. Kako doznajemo, građani takvu kupnju izbjegavaju ponajviše jer kuće nisu useljive, odnosno sam kupac treba ishoditi iseljenje stanara, a to često zna biti dugotrajan proces jer vlasnici koriste različite mogućnosti da bi izbjegli podstanarstvo, pa je primjerice tek prije nekoliko dana izvršena deložacija jedne kuće prodane u veljači. Tek nakon deložacija vlasnici uglavnom prestaju s ponajčešće dugogodišnjom “borbom” po sudovima za svoju nekretninu.

Vesna Barišić ne odustaje od borbe za kuću

Vesna Barišić, Križevčanka koja je lani ostala bez svoje kuće, međutim i dalje ne odustaje. No njen je slučaj specifičan jer je zbog kuće u Svetom Ivanu Žabnu ostala nakon sudskog procesa s tvrtkom KTC koja ju je nakon inventure početkom 1997. optužila za pronevjeru oko 300.000 kuna.

– Bila sam poslovođa dućana. U kaznenom postupku oslobođena sam krivnje jer nije dokazano da sam uzimala robu ili novac. Iako mi nije dokazana konkretna krivnja, sud meni na teret stavlja 80 posto odgovornosti za navodni manjak. Radi djece želim sa sebe skinuti stigmu lopova i borit ću se i dalje – ustvrdila je Barišić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.