Komunalno poduzeće u Križevcima uvelo dimnjačarsku službu

GRIJANJE

KRIŽEVCI – S novom godinom počela je u Križevcima djelovati dimnjačarska služba pri Komunalnom poduzeću sa sedam stručno školovanih dimnjačara. Riječ je o dosadašnjim zaposlenicima koji su u Zagrebu završili tromjesečnu dimnjačarsku školu i stekli kvalifikaciju za taj posao. Sugrađani ih još ne sreću u njihovim prepoznatljivim odorama, koje će odjenuti ovih dana i krenuti na posao, najavljuje Goran Gregurek, predsjednik uprave Komunalnog poduzeća.

Ima posla u 7000 kućanstava

Nabavljena je i sva potrebna oprema i pomagala, a uskoro će dobiti i vozilo za obilazak kućanstava u pedesetak okolnih sela. U gradu i na širem gradskom području treba održavati dimnjake i čistiti peći u oko 7000 kućanstava te u tvrtkama i industrijskim pogonima. Nema sumnje da će imati pune ruke posla jer dosadašnji privatni koncesionari nisu radili kako treba i kako su se obvezali koncesijskim ugovorima. Građani su prigovarali zbog neredovita održavanja dimnjaka, dolaska dimnjačara kad nisu bili kod kuće i pokušaja da naplate usluge koje nisu obavili. Da dosad nije bilo sreće s dimjačarima, potvrđuje to što je gradska vlast gotovo svake godine raspisivala natječaje za koncesiju i nije bilo sreće s četiri privatnika. Jedan od njih došao je čak iz Virovitice, ali je gradska vlast i s njim razvrgnula ugovor jer nije dobro radio niti je plaćao koncesijsku naknadu.

Koju kunu skuplje

Da potakne dimnjačare, gradska je vlast čak smanjila koncesijsku naknadu s 1000 na 400 kuna na mjesec, ali ni to nije puno pomoglo. Osim toga prošlogodišnji koncesionar nije izradio ni obvezni katastar dimovodnih objekata kao mjeru opreza i osnovu za redovito održavanje radi zaštite od požara. To će sada morati učiniti Komunalno poduzeće, koje treba predložiti Gradskom poglavarstvu svoj cjenik. Dosad je čišćenje dimnjaka stajalo 30 kuna, a doznajemo da će vjerojatno poskupjeti koju kunu.

Gore dimnjaci i kuće
     Zbog neredovitog čišćenja dimnjaka lani je na području grada došlo do zapaljenja čađe u dvadesetak kuća, a samo pravodobnom intervencijom profesionalnih vatrogasaca spriječene su ozbiljnije posljedice. U dva slučaja vatra iz dimnjaka zahvatila je i krovišta, podsjeća Ivan Pečarić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe. Dok su najviše neprilika zbog neočišćenih dimnjaka imali stanovnici užeg dijela grada toga su bili pošteđeni mještani većih sela s dobro razvijenim dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Jer gotovo svaka kuća ima barem jednog vatrogasca koji brine o održavanju dimnjaka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.