Prvi hrvatski policajac stručnjak je u ‘švasanju’

JutarnjiList.gif Ravnatelj policije Marijan Benko svaki slobodan trenutak provodi na imanju u selu Kloštar

KRIŽEVCI – Da je prvi policajac Hrvatske Marijan Benko (53) vrlo stručan policajac, posebice u krvnim deliktima, čulo se i moglo pročitati mnogo puta, a najviše posljednjih godinu dana otkako se na zahtjev premijera Ive Sanadera ponovno vratio u policiju. No, da je Benko stručnjak i u obradi metala i varenju, znaju tek
rijetki jer ovaj diplomirani kriminalist i uskoro magistar ekonomije
(smjer vanjska trgovina) svoje zanimanje iz mladosti sad tek povremeno
prakticira samo na svom imanju u selu Kloštar Vojakovački pokraj
Križevaca, gdje dolazi kad god ima imalo slobodnog vremena.

 

I kad smo ga neki dan posjetili, iako se kasno noću vratio iz Bruxellesa sa skupa šefova policije iz 56 država, već rano ujutro došao je na imanje gdje smo ga zatekli u popravljanju kosilice.- Obrada metala je moja ljubav iz rane mladosti.Ustvari sam najprije završio srednju školu za strojobravara i radio do 73. u križevačkom Čeliku, a tek onda krenuo u policiju – rekao nam je Benko, čiji školski prijatelji tvrde da se nisu nimalo začudili kada je promijenio zanimanje, jer se u djetinjstvu najčešće igrao policajca. No, današnji ravnatelj hrvatske policije, uz izradu prikolica za svoje poljoprivredne strojeve i različite popravke strojeva, opuštanje od vrlo stresnog posla na svom imanju nalazi i u obradi zemlje, a u posljednje vrijeme i u pčelarstvu.

– Ne opušta me odlazak na utakmice, jer dok sam bio mladi pozornik, utakmice su mi često znale prisjesti, pa sam svaki slobodan trenutak tu u svom zavičaju, gdje ću se kad odem u penziju odmah vratiti sa, kako ja to volim reći, dugogodišnjeg privremenog rada – kaže Benko, pokazujući na svojih pet košnica pčela smještenih u dvorištu kuće od 90-ak četvornih metara.

– Ustvari sam oko pčela samo sekundant svom zetu koji je veći znalac o pčelarstvu – kaže Benko, dodavši kako se pčelama bavi tek prvu godinu, ali nakon ispaše pčela na crnogorici u Lici zet i on izvrcali su 80-ak kilograma vrlo kvalitetnog meda. Uz domaći med, Benkovi imaju i domaće voće, povrće, pa i brašno.

 – Uz kuću imamo i dva jutra zemlje, a kako sam ja seosko dijete, u krvi mi je da zemlja ne bude prazna, pa jedne godine sadimo kukuruz, a druge pšenicu – rekao je Benko, dometnuvši kako se na proljeće sprema zasaditi i plantažni voćnjak.

Većinu poslova na vrtu i oranicama odrade on i obitelj, a ponekad, kad oni zbog obveza ne mogu doći iz Zagreba, ponešto pomognu i prijatelji iz djetinjstva.

S njima, iako baš nije strastven lovac, već mu više godi druženje i šetnja šumom, povremeno zna otići u lov, ali i u ribolov na jezero Dvorovi u Raščanima u čijem je uređivanju sudjelovao zajedno s mještanima.

– Sad je umjesto nekadašnje močvare ovo lijepo jezero na koje smo svi ponosni, pa tu često znam dovesti i svoje zagrebačke prijatelje – rekao nam je Benko, pokazujući nam i obližnji gater za divlje svinje koje je uredilo Lovačko društvo Fazan, čiji je on dugogodišnji član.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.