Štrajkaju prosvjetari srednjih škola u županiji

RKCLogo.jpgU srednjim školama diljem zemlje počeo je štrajk pod motom ‘za Hrvatsku znanja’. U Koprivničko-križevačkoj županiji odaziv je izuzetno dobar, izvjestio je županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Darko Jembrek.
– ‘Mogu vam reći da je odaziv gotovo 100-postotan. Radi jedino nužno osoblje u Učeničkom domu u Križevcima.’
Nastavno osoblje u gimnazijama u sva tri grada Koprivničko-križevačke županije je u štrajku, kao i u koprivničkoj Srednjoj i Obrtničkoj školi, te križevačkoj Srednjoj školi Ivan Seljanec u kojoj su ipak četiri zaposlenika odlučila da se neće pridružiti štrajku, izvjestio je sindikalist Jembrek:

– ‘Jedino nemamo podatke za Gospodarsku školu, iz razloga što su imali prije zakazan izlet u Zagreb, pa ih ne možemo voditi niti da su u štrajku niti da nisu.’
Plaće prosvjetara sve više zaostaju za ostalim plaćama u našoj zemlji, iako su stigle brojne nove obaveze, upozorio je Darko Jembrek.
– ‘Recimo, u osnovnim školama znate da se radi po Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu, gdje su učitelji i nastavnici 30-ak posto više opterećeni nego prije. Na visokim učilištima uveden je Bolonjski proces, što je opet nešto novo, nove obaveze, nova zaduženja, a u srednjim školama su uvedene te državne mature, znači probni nacionalni ispiti, što sve dodatno stvara nove poslove i nova zaduženja. A ponavljam, financijska strana prosvjetnih djelatnika je ostala na istom, da ne kažem da, s obzirom na inflaciju i gospodarska kretanja, da se ta plaća realno smanjuje.’
Štrajku zaposlenih u srednjim školama sutra bi se trebali pridružiti učitelji osnovnih škola, a za petak je najavljen početak štrajka u visokoškolskim ustanovama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.