Prekid suradnje s Ministarstvom kulture?

JutarnjiList.gifHrg tvrdi da konzervatori kompliciraju sa skelom u obnovi crkve Sv. Ane, ne daju im rušiti derutnu zgradu te inzistiraju na sprečavanju ‘narušavanja gradske vizure’

KRIŽEVCI – Zbog sve većih problema s konzervatorima vodstvo Grada Križevaca u posljednje vrijeme razmišlja o mogućnosti da se prekinu sve investicije koje se vode preko Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg tvrdi da ih konzervatori kontinuirano blokiraju u gotovo svim investicijama u gradskoj jezgri, a kap je prelila čašu u slučaju crkve Sv. Ane.


– Nadležna konzervatorica iz Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture Mirjana Visin zabranila je početak istražnih radova na pročelju dok se oko cijele crkve ne postavi skela. Istraživački radovi katkad potraju i nekoliko mjeseci i mi tek poslije njihova završetka možemo započeti građevinske radove, a skela nas mjesečno košta gotovo 100.000 kuna, pa je upitno hoće li nam sada planirana sredstva biti dovoljna. Konzervatorima smo zato ponudili da istraživačke radove vrše iz vatrogasne košare, no na to nisu htjeli pristati – rekao nam je gradonačelnik Branko Hrg. Dodao je da to nije jedini problem u vezi s konzervatorsko-istraživačkim radovima. Tvrdi da im Konzervatorski odjel za te poslove stalno nameće izvođače, a događa se da “predloženi izvođači” ne zadovoljavaju uvjete Zakona o javnoj nabavi koje Grad mora poštovati.

Ako, pak, Grad “ne izabere predloženog izvođača, Konzervatorski odjel nam ne daje suglanost”. “Pitamo se zbog čega”, stoji u današnjem gradonačelnikovu pismu naslovljenom na Ministarstvo kulture u kojem se Grad žali i na još niz problema.
 
– Primjerice, konzervatori ne dopuštaju srušiti zgradu prekoputa katedrale, u čijem je podrumu već nekoliko godina gotovo dva metra vode, a zainteresirani investitori na toj bi lokaciji gradili starački dom. Na uglu Trga bana Lackovića i Ulice bana Jelačića investitor godinama čeka da započne gradnju, a kao problem konzervatori navode zaklanjanje pogleda na crkvu Sv. Križa, isto kao što nam “zbog narušavanja vizure” nisu željeli odobriti gradnju u dijelu Kalničke ulice od mosta s lijeve strane.

Sada kasnimo i s projektom trgova jer konzervatori, čiji su predstavnici sudjelovali u radu  povjerenstva koje je izabralo prvonagrađeno idejno rješenje, ne žele dati suglasnost na projektno rješenje, nego zahtijevaju da se na Strossmayerovu trgu posadi visoko drveće. Mi ne želimo šumu, nego trg, no konzervatori uvijek imaju zadnju – ogorčen je gradonačelnik Hrg, koji će ovaj tjedan zbog tih i još niza drugih problema koji s konzervatorima imaju i privatni investitori ići i osobno prosvjedovati kod pomoćnika ministra kulture.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.