‘Prgica’ za zaštitu autohtonih sireva

Osnovana_Prgica.JPGProizvođači sira iz naše županije od ovoga mjeseca će djelovati organizirano i svoje aktivnosti provoditi kroz svoju udrugu.
Osnovali su "Prgicu" – Udrugu malih sirara Koprivničko-križevačke županije, za čijeg je predsjednika na osnivačkoj skupštini u petak u Križevcima izabran Josip Šantić, vlasnik mini-mljekare iz Miholca, koji se proizvodnjom sireva bavi 15 godina. Potpredsjednica "Prgice" je Tamara Kešer iz Kalnika a Udrugom će upravljati i dva tajnika – stručni tajnik Dario Zagorec i administrativna tajnica Valentina Sokač.

Dan_sira_2005.JPGKako je istaknuo Dario Zagorec iz križevačkog ureda Hrvatskoga zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, inače inicijator osnivanja udruge, udruženi proizvođači sira iz cijele županije zalagat će se za zaštitu autohtonih sireva kao tradicijskih proizvoda, te uputiti molbe gradu i županiji za potporu proizvodnje tih vrsta.
Mali sirari i proizvođači sireva iz obiteljskih gospodarstava predstavit će se već ovoga tjedna jer se 7. listopada u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i križevačke Srednje gospodarske škole priređuje "Dan sira Koprivničko-križevačke županije". Ova promotivno-prodajna izložba odvijat će se u prostorima nove tržnice u Križevcima a organizatori najavljuju kušanje sireva, izbor najuređenijeg štanda te ocjenjivanje i izbor najboljeg sira o čemu će odlučivati stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, HZPSS-a i iz Slovenije.
Svi sirari koji to žele mogu se kao izlagači prijaviti u urede HZPSS-a u Križevcima, Koprivnici i Đurđevcu do 4. listopada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.