Sijeno spremali u bale od 700 kg za dvije minute!

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Oko tisuću zainteresiranih poljoprivrednika iz raznih
dijelova Hrvatske na livadi Srednje gospodarske škole pratilo je u
subotu 6. natjecanje u spremanju sijena u plastične bale, prema
riječima stručnjaka Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu
službu, i dalje jedinstvenog na svijetu.

Cilj je natjecanja, na kojem je nastupilo 17 ekipa iz šest županija, kao i dosad, bio što brže oblikovati pokošenu travu u balu, omotati je plastičnim ovojem, a da pritom bude što pravilnija i što bolje zbita kako bi što dulje zadržala hranjive sastojke.

Kakve su bale, teške i po 700 kg, a napravljene i za manje od dvije minute, uz suce koji su ih precizno mjerili, ispitivala je, pipkajući ih, i publika. Ujedno je razgledavala mašineriju bi zamijenila brojne sate ljudskog rada, ali za nju treba izdvojiti često više i od 100.000 eura.

– Moj me traktor koštao 80.000 eura, a stroj, koji je ujedno i balirka i uvijač, još oko 50.000 eura. Koliko znam, za 130.000 eura mogao bi se, čak i u Zagrebu, nabaviti stan od 60-ak kvadrata, no ima i skupljih kombinacija od moje – rekao nam je Radiša Grubačević iz Velikih Grabičana. Pobjednici natjecanja bili su poljoprivrednici Zvonko Jež i Goran Radiček iz Šoprona u općini Kalnik. Njima je to treća pobjeda na ovom natjecanju, za što je, vjerojatno, zaslužno dugogodišnje iskustvo. Jež je, naime, prvi u Hrvatskoj nabavio liniju za baliranje sijena u plastične bale.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.