Puhački orkestar odlazi na državno natjecanje

Krizevacki_pleh.jpgGradski puhački orkestar Križevci će za točno tjedan dana, 14. svibnja nastupiti na
jubilarnom 20. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara, koje će se održati
u Domu kulture u Selcu pokraj Crikvenice. Plasman na državno natjecanje
Križevčani su osigurali prošavši selekciju na županijskim i regionalnim razinama, gdje se
biralo među 58 orkestara. Prema informacijama sa stranica
Hrvatskog sabora kulture koji je organizator natjecanja, uz križevačke puhače u najzahtjevnijoj
A-kategoriji nastupit će još 6 orkestara – iz Šibenika, Varaždina,
Kaštel-Lukšića, Imotskog, Karlovca i Samobora.

Uz navedene, u B-kategoriji nastupa 7, dok u C-kategoriji 4 orkestra i limene glazbe. Križevački će orkestar tako na natjecanju izvesti zadanu skladbu Simfonijsko kolo Jakova Gotovca (arr. Vilim Marković), te prema vlastitom izboru, West Side Story Leonarda Bernsteina (arr. Naohiro Iwai). Uz zlatne plakete, najboljim orkestrima u tri kategorije sponzori su osigurali nekoliko novih instrumenata kao nagrade.

Proba_u_Maloj_dvorani.jpg

Sažetak biografije orkestra, koji će se naći u knjižici državnog susreta, kaže: Gradski puhački orkestar Križevci osnovan je 1995. inicijativom nekadašnjih učenika glazbene škole po uzoru na Gradsku glazbu u Križevcima koja je djelovala od 1871. do 1975. Orkestar čine mladi glazbenici, bivši i sadašnji đaci Glazbene škole u Križevcima i glazbeni entuzijasti. Uz brojne nastupe u svečanim prigodama u gradu nastupao je i u Koprivnici, Đurđevcu, Ivanić Gradu, Rijeci, Krku, Metkoviću, Opuzenu, Zagrebu, Cavtatu, Dubrovniku i Vukovaru te izvan domovine u Italiji, Mađarskoj i Sloveniji.

Od 1999. redovito sudjeluje na državnim natjecanjima i susretima na kojima je postigao sljedeće uspjehe: pobjednik natjecanja u B-kategoriji (2000. i 2002.) te dobitnik Zlatne plakete u A-kategoriji (2004.). Za postignute rezultate i rad Orkestar je nagrađen Priznanjem grada Križevaca i Poveljom Koprivničko-križevačke županije. Dirigent Orkestra je prof. Mario Komazin.

Vezano

Komentari su zatvoreni.